Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
Actualno.comСофия. Празнична света литургия за Рождество Христово беше отслужена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в столицата от Негово Светейшество Българския патриарх Максим и архиереи - митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Стобийския епископ Наум, главен секретар на Светия Синод, Величкия епископ Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски", Макариополския епископ Константин и други духовници. В храма се събраха много жители и гости на столицата. Опашки от чакащи се извиха пред местата за продаване на свещи по време на цялата литургия. Дори и след приключване на службата към храма продължаваха да прииждат хора. В църквата имаше и много туристи, предимно гърци, които снимаха цялата литургия. Негово Светейшество патриарх Максим благослови всички българи в патриаршеското и синодално Рождественско послание. "Днес е началото на нашето Спасение", каза той на тържествената служба. "На земята - мир, между човеците - благоволение. Божието благоволение да бъде върху всички вас, върху нашата скъпа Родина и благочестивия ни народ", каза Българският патриарх.

С прочитане на Патриаршеското и Синодално рождественско послание и многолетствие завърши божествата света литургия в митрополитската катедрала „Света Неделя”, отслужена от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, заедно с храмовото духовенство. След това епискпът поздрави вярващите пожелания за усърдие в духовния подвиг за придобиване на спасение на душите.

Сливен
. Стотици вярващи се събраха и в катедрален храм "Свети Димитър" в Сливен, където празнична света литургия отслужи Сливенският митрополит Иоаникий. Още преди началото на литургията храмът беше пълен с хора, дошли да запалят свещичка и да се помолят за здравето на любимите си хора.

Благоевград. В църквата "Въведение Богородично" в Благоевград Неврокопският митрополит Натанаил отслужи празничната света литургия за Рождество Христово. "Рождество Христово предоставя за всички православни християни възможност за размисъл върху техния живот, действия и поведение, както и за отчет на стореното през годината" заяви митрополитът. „На този празник поздравявам и призовавам всички християни да преценят - какво са пропуснали през годината, да го запълнят”, допълни дядо Натанаил.

Видин. Празнична литургия по повод Рождество Христово във Видин в катедралния храм "Св. Димитър" отслужи Видинският митрополит Дометиан. В храма имаше стотици хора, желаещи да запалят свещ на Коледа за здраве и благополучие. Пред църквата се раздаде коледен курбан за здраве, организиран от Видинската митрополия и община Видин. Митрополит Дометиан в рождественското си слово каза: "Възлюбени в Господа достойни граждани на родна България, братя и сестри! Отново Витлеемската звезда огрява скромната пещера на Христовото Рождество. Очакваното от векове разкрепостяване на човечеството от езическото невежество и греховност, по думите на пророка, се сбъдва: „Ето, девицата ще зачене в утробата си и ще роди Син, и ще му нарекат името Емануил, което ще рече: С нас е Бог. И рече Ангелът на първите свидетели на това чудно явление: “Не бойте се: ето, благославя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ”. Ето защо Рождественската нощ е толкова необикновена и очаквана! Тя е тиха и свята. Тя е тайнствена и величествена. Тя е божествена и спасителна. Рождество Христово е велико събитие, което записа всемирната история. Рождество Христово е величествен празник, който отвори дверите на новата ера на мира, справедливостта и зачитане на човешката личност и достойнство за цялото човечество на Земята. Рождество Христово е дивно и тържествено, което небесните ангели възпяха като божествен благослов за мирно и съзидателно правило в живота: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение”.

Варна. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил използва в своето послание думите на св. Лъв Велики, римски папа: "Възлюблени, да се възрадваме - днес се е родил нашият Спасител! И няма място за печал там, където се ражда живот, който, като унищожава страха от смъртта, ни принася радостта на обетованата вечност. Всички участват в това празненство, а причината за всеобщата радост е една: нашият Господ, разрушител на греха и смъртта, като не намерил никого свободен от вина, дошъл да освободи всички. Нека се радва светецът - той се приближава до наградата си. Нека се весели грешникът - нему се открива прошката. Нека се въодушевява езичникът - него го призовават към живот!"

Пловдив
. Пловдивският митрополит Николай отслужи в храма "Света Марина" св. литургия за празника, на която присъстваха министърът на транпорта Петър Мутафчиев и кметът на Пловдив Славчо Атанасов. След това митрополитът откри кухня за социално слаби в митрополитския комплекс, която ще осигурява храна на 50 души. Кухнята се поддържа от Българския червен кръст в Пловдив и от частни спонсори.

Смолян. Константийският епископ Антоний благослови всички родопчани и гости в планината по повод Коледа. „На всички, които съпреживяват радостта от раждането на Христос, искам да пожелая крепко здраве, бодрост духовна, да не униват в трудностите, които несъмнено ще имат в своя живот. Винаги да ги посрещат с твърда вяра, надежда, упование и да имат всякога пред себе си християнската любов. Нека всички бъдат заедно, обединени под сводовете на светия храм, в християнската прегръдка”, бяха благопожеланията на епископ Антоний.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334d6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]