Мобилно меню

4.304347826087 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (23 Votes)
1_32.jpgПловдивският митрополит Николай отказа да приеме предоставената от правителството средновековна църква „Св. Йоан Предтеча" в Кърджали. Според решението на кабинета храмът ще се ползва от Светия Синод в продължение на 10 години, съобщи БНР. Макар да е обявена за паметник на културата с национално значение, църквата е затворена, няма назначен дори енорийски свещеник. Официалната позиция на Пловдивската митрополия е храмът да се дари на Православната църква за вечни времена.

Според митрополит Николай е неприемливо да се поставят срокове, защото след изтичането им няма да е ясна съдбата на храма, затова е добре църквата да се дари на Православната църква за вечни времена.

Министърът на културата Стефан Данаилов отново ще опита да убеди пловдивския духовник да подпише договора за предоставяне на средновековния храм. Той е изненадан от реакцията на Пловдивската митрополия, защото не смята, че в бъдеще някое българско правителство, ще се осмели да затвори храма. „Иначе комплексът ще си стои като историческа забележителност без църквата да е действаща. Само ако има договор, митрополитът ще може да назначи свещеник”, поясни министърът. Ако зависело от него, а не от юристите, той би дал архитектурно-строителния паметник и за 1 000 години на БПЦ, заяви министърът, цитиран от БГНЕС.

Министърът каза още, че се извършва оглед на всички църкви - паметници на културата, които могат да се предоставят за ползване от Православната ни църква. С тържествената света литургия митрополит Николай в съслужение с български, руски и румънски свещеници осветиха обновения православен храм „Свети Георги Победоносец" в Кърджали. Коледното слово на митрополита бе посветено на агресията сред децата. „Страшно е деца убиват деца", каза в словото си духовникът, подчертавайки трагичния инцидент в дискотека „Амнезия".

Домакините в Кърджали, между които и покаялият се преди време отец Петър Гарена, бяха разлепили билдбордове, на които пишеше: "Добре дошъл, владико".

Снимка: БГНЕС

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334d8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]