Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (18 Votes)
храмът Св. СтефанПо решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим тази година на 27 декември, Стефановден, Русенският митрополит Неофит ще отслужи св. Литургия в българския православен храм "Св. Стефан" в Цариград, известен като  "Желязната църква", по повод храмовия й празник.

В богослужението освен българския свещеник в Цариград иконом Ангел Велков ще вземат участие архимандрит Виктор от Русе и дякон Иван Петков от София (родом цариградчанин).

През предходните две години на този празник ходеше Врачанският митрополит Калиник, но тази година настоятелството е поканило лично митр. Неофит, който на 14 септември т. г. извърши и освещаването на втората възстановена българска църква в Одрин. Тази църква, както Двери.бг писа тогава, е подчинена на настоятелството на 1_34.jpgФондация "Българската екзария" (това е юридическата форма на съществуване на българските църковни общини в Цариград и Одрин). На Кръстовден настоятелството, като благодари на митрополит Неофит за освещаването на храма, отправи покана за служба и на Стефановден в Цариград. След това те поискаха с писмо от Н. Св. Българския патриарх да бъде изпратен Русенският митрополит за празника на Желязната църква на брега на Златния рог.

За празника на прочутия наш железен храм, който тази година навърши 110 години от освещаването си, фондацията "Български православен храм 'Свети Стефан' в Цариград" се постара да организира честването на място и на тази годишнина, както тя стори и на 7 септември т. г. в София (храмът е осветен на Рождество Богородично, 8 септември 1898 г.). Затова с посредничеството на фондацията сега за Цариград ще пътува хорът на транспортните работници.

В празненството край Златния рог ще вземат участие министърът на транпорта на Република България г-н Петър Мутафчиев, посланикът ни в Анкара г-н Бранимир Младенов, генералният ни консул в Истанбул г-н Евгени Генев, а от българската фондация, инициатор на тържеството, ще присъстват г-н Явор Камбуров и проф. Иван Желев.

Митр. Неофит и придружаващите го духовници, министър Мутафчиев, проф. Желев и г-н Камбуров ще бъдат приети на 26 декември от Н. Св. Цариградския Вселенски патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция по канон се намират българските църковни общини в Турция.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334du 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]