Мобилно меню

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

36AFBBDDCA7EE199F82CD744E7788AEFНа днешното си заседание Св. Синод одобри проведения миналата неделя за втори път епархийски избор за Сливенски митрополит. В доклада на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който проведе избора като наместник на овдовялата Сливенска катедра, не са били отразени нарушения. В официалното съобщение се казва, че резултатите от епархийския избор са били приети единодушно.

Така утре, 26 май, в сградата на Св. Синод, в Синодния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ ще се проведе каноническият избор между двамата излъчени от втори опит кандидати – Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим.

Това беше единственото официално съобщение от днешното заседание. Междувременно стана известно, че митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф писмено е поискал да може да участва дистанционно в гласуването за Сливенски митрополит, чрез видеовръзка и така да упражни правото си на епархийски митрополит и член на Св. Синод. Това му искане обаче е било отхвърлено от Св. Синод, като няма информация дали решението е било единодушно и какви са мотивите.

Оказа се също така, че епархийските избиратели, които в деня на вота заявиха, че са забелязали нередности в попълването и броенето на пет от бюлетините за еп. Арсений, не са подали жалба до Св. Синод.

Докато течеше заседанието на Св. Синод, отвън имаше протестиращи християни. Те държаха плакати и призоваваха Св. Синод да вземе отношение към съслужението на трима митрополити и двама епископи с Вселенския патриарх Вартоломей и с представители на автокефалната Православна църква на Украйна. Те скандираха „Покайте се“ и настояваха, че еп. Арсений, като викарий на Пловдивския митрополит Николай, е недостоен за участие в Сливенския канонически избор.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dyd6y 

Разпространяване на статията: