Мобилно меню

4.9941605839416 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (685 Votes)

408943495 10219077728534573 8441097704967573288 nМирен протест се проведе вчера пред сградата на Сливенска митрополия. Присъстващите клирици, епархийски избиратели и миряни искаха да засвидетелстват несъгласието си с касирането на избора за Сливенски митрополит, както и с наредбата, която ограничава избирането на митрополит до тесния синоден кръг.

Присъстващите отправят няколко въпроса към членовете на Св. Синод, на които се надяват да получат писмен отговор. Според тях наредбата пряко нарушава Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия, което дава основание на събралите се да изразят мирно и с уважение към ръководството на Църквата ни онова, което християнската им съвест повелява.

Те питат защо в средата на вече започнала процедура на избор се променят драстично правилата на избора с нова наредба, което противоречи на логиката на всички закони – светски и църковни.

Спазването на устава гарантира съборността в нашата църква, смятат те, и неговото нарушаване е удар срещу този най-важен принцип на църковния живот.

Присъстващите искаха да внесат въпросите си писмено, което не им беше позволено и писмото им не е могло да бъде входирано, а вратите на митрополията са останали заключени. Протестното писмо е от името на свещенослужителите, епархийските избиратели и миряни на Сливенска епархия.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовялата Сливенска катедра, който носи и отговорността за провеждането на изборите, не е бил там.

След това огорчените клирици и миряни отидоха на гроба на митр. Йоаникий, където отправиха молитва за упокояване на душата му.

Молитвеното събиране пред Сливенска митрополия ще продължи с надеждата митрополитите да преразгледат решението си и да се върнат към спазването на Църковния устав.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dd4ca 

Разпространяване на статията: