Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (61 Votes)

2024 02 24 23 25 45Няколко часа след днешното заседание на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия неговият сайт публикува решение за приемане на наредба „относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще“. Самият текст на наредбата не беше публикуван веднага, макар че не би трябвало да се смята за „секретен“. Изглежда решението отменя устава на БПЦ-БП в частта му за провеждане на избори за епархийски митрополит и такъв ще се избира занапред само от митрополитите. Така се потъпква една древна църковна традиция за участие на клира и народа в избора на епископите и се гарантира монопол на синодните митрополити само, коментираха за Двери църковни канонисти.

По-късно тази вечер публикацията в сайта беше обновена с пълния текст на проекта за наредба. Прилагаме цялата новина:

„На своето извънредно заседание на 24.02.2024 г. Св. Синод, в пълен състав, разгледа писмено предложение, вх. № 120/24.02.2024 г., от  Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков за приемане на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще.

След проведено гласуване Св. Синод реши, на основание чл. 58, т. 12, във връзка с чл. 58, т. 7 и във връзка с чл. 2  от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия приема текст на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити.

„За“ приемането текста на наредбата гласуваха: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски  Яков.

Против приемането на наредбата и с особено мнение гласуваха: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил“.

В прикачения файл можете да прочетете предложението за приемане на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити: Predlozhenie_za_priemane_na_Sinodalna_naredba_otnosno_izbiraneto_na_eparhiyski_mitropoliti.pdf


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dd48r 

Разпространяване на статията: