Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

IMG 0851На 4 декември в 150-о ОУ „Цар Симеон Първи“ беше проведен открит урок, който подготви учениците и учителите за настъпващия Никулден.

В заниманието участваха тридесет ученици от 1. клас, сборна група по Религия, заедно с учителите – гл. ас. д-р Полина Спирова, преподавател по религиозна педагогика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и Елена Дюлгерова, преподавател по Религия в училището.

IMG 0830Историята за доброто дело на св. Николай, който избавил разорен баща, като му помогнал да задоми дъщерите си, беше представена на учениците като загадка. Първокласниците трябваше да открият „тайния добротворец“, дал необходимите средства на семейството. Те проучиха „досиетата“ на заподозрените в извършване на доброто дело.

IMG 0879Учениците, които изучават Религия в 150-о училище, членуват в клуб „Пазители на доброто“. Те единодушно решиха, че и св. Николай трябва да стане част от техния клуб. В класната стая се оказа кесия с „жълтици“, на които пише „щедрост“. На въпросите на учителите „Какво е да си щедър?“ или „Какво е да си скромен?“, учениците отговаряха: „Това значи да си добър и мил“ и някак по детски откриха същността на всяка добродетел: да проявяваме милост към ближния чрез добри дела.

На урока присъстваха учителите Стела Парашкевова, Поля Йорданова, Радост Мъглова, Петър Петков и Дарина Кирова, които се запознаха с начина, по който протичат заниманията по Религия. Откритите уроци са част от усилията този учебен предмет да бъде част от училищния живот, а знанията и ценностите, които представя, да достигат до повече хора.

IMG 0844За ръководството на 150-о ОУ изучаването на Религия е неизменна част от облика на това училище. Обучението по Религия беше включено в представянето на учебното заведение на Деня на кариерата във Факултета по науки за образованието и изкуствата на 5 декември.

Текста на урока за св. Николай можете да видите тук.

Представителите на 150-о ОУ, сред които и Елена Дюлгерова, учител по Религия, заедно с проф. Мира Цветкова, организатор на Деня на кариерата във ФНОИ:

IMG 5254


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d884y 

Разпространяване на статията: