Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

L SredkovВ ранните часове на днешния ден, 4 декември, в дома си в София е починал богословът и дългогодишен преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ Любчо Георгиев Средков.

Той е роден през 1956 г. в с. Комощица, Ломско. Завършва СДСеминария на гара Черепиш през 1975 г., а след отбиването на военна повинност завършва и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (1981 г.). В края на същата година е назначен за учител в семинарията, а след задомяването си през 1984 г. е назначен за възпитател в пансиона на Духовната академия „Св. Климент Охридски“.

След връщането на академията като Богословски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в 1991 г. Любчо Средков е преназначен за методист, но на следващата година се връща в семинарията като учител и остава там до пенсионирането си през 2019 г.

Междувременно след политическите промени, когато се появи интерес към вярата и богословските науки, Любчо Средков заедно с други колеги започва да преподава по съвместителство християнска етика в софийското Трето средно училище „Марин Дринов“.

В последната година на работата си той заболява и тази болест го мъчи до сетния му час.

Любчо Средков има съпруга лекар и син Любчо.

За него днес скърбят семейството му, роднини, колеги и приятели, но също така и стотици семинаристи и богослови, свещеници и архиереи, на които той е преподавал, които е наставлявал и те го помнят с най-дълбока признателност за добротата и помощта му.

Опелото ще се отслужи от 13:30 ч. на 5 декември 2023 г., вторник, в храм „Света Троица“, кв. „Света Троица“.

Бог да го прости и упокои в Отеческите Си обятия!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8889 

Разпространяване на статията: