Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

6658На 1 декември в храм „Св. Марина“ в двора на Софийска митрополия бяха отслужени св. Литургия и маслосвет за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който е в болница заради влошено здравословно състояние.

Св. Литургия беше отслужена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, и други клирици. По време на богослужението еп. Поликарп отправи специално прошение за здравето на Негово Светейшество.

333131В храма се събраха столични свещеници и всички служители на Софийска митрополия, както и работещите в патриаршеския дом, и отправиха молитва за изцерението на патр. Неофит.

След това беше извършен и маслосветът, който се отслужва за хора със сериозни здравословни проблеми. Чинопоследованието съдържа специални четива и молитви с покаен характер, в които се отправят прошения за духовно и телесно изцеление. При него се освещава елей, с който се помазва болният.

В извършването на маслосвета взеха участие Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, еп. Поликарп, Велбъждки епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, и столични свещеници.

По-късно еп. Поликарп е посетил Негово Светейшество патр. Неофит във ВМА и го е помазал с осветения елей за изцеление и здраве.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d86rh 

Разпространяване на статията: