Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

argir malchevПравославната духовна академия „Св. Кирил и Методий“ в Пловдив организира научна конференция на тема: Пою Богу моему, дондеже есмь… Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на протопсалт Аргир Сотиров Малчев (1933-2019 г.).

Конференцията ще се проведе на 2 и 3 декември в аулата на Духовната академия и семинария „Св. Кирил и Методий“ в Пловдив на бул. „6 септември“ № 181.

На 2 декември от 9 ч. в храма на Духовната академия ще бъде отслужена панихида за приснопаметния Аргир Малчев.

От 10 ч. ще бъдат представени доклади за живота и творчеството на чествания протопсалт, както и теми на псалтикийното изкуство.

Гости на научния форум ще бъдат членове на Св. Синод на БПЦ, епископи, ръководствата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ и др.

В събитието ще вземат участие хорът на Неврокопска митрополия „Йеромонах Неофит Рилски“ с ръководител проф. протопсалт Йоанис Папахронис, хорът за източноцърковно пеене „Св. Наум Охридски“ от София с ръководител д-р Андрей Касабов, хорът при Пловдивска духовна семинария „Св. Кирил и Методий“ с ръководител Тянко Николов и хорът при Пловдивска митрополия „Св. апостол Ерм“ с ръководител протопсалт Георги Радев.

От 17 ч. ще бъде отслужена възкресна вечерна с петохлебие в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив.

На 3 декември от 8 ч. в същия храм ще бъде отслужена възкресна утринна и архиерейска св. Литургия.

Събитието е отворено за посещение от всички, които се интересуват от църковната музика и искат да станат част от честването.

1programa argir


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8643 

Разпространяване на статията: