Мобилно меню

4.1764705882353 1 1 1 1 1 Rating 4.18 (17 Votes)

IMG 0334На 25 ноември с тържествена св. Литургия беше отбелязана паметта на св. Климент Охридски в академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет. На празничното богослужение в чест на покровителя на най-стария български университет присъства и новият ректор на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев.

Св. Литургия оглави Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който служи с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. д-р Стефан Стайков, ставр. ик. Михаил Михайлов, йером. Климент от Зографската св. обител, гл. ас. прот. д-р Сава Кокудев, проф. прот. д-р Иван Иванов, протодякон Иван Петков и дякон Кирил Попов.

IMG 0243Молитвено участие в богослужението взеха митрополитите Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим и Врачански Григорий, както и епископите Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, и Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Параклисът на Богословския факултет беше изпълнен с богомолци: преподаватели, студенти, докторанти и много гости.

IMG 0123Песнопенията на утринната бяха изпълнени от гл. ас. д-р Росен Русев, докторант Ясен Божилов и ученика от СДСеминария Йоан-Петър Павлов под ръководството на доц. д-р Любомир Игнатов. Някои от песнопенията изпълни проф. д-р Константин Николакопулос, преподавател по Нов Завет е университета "Лудвиг-Максимилиан" в Мюнхен и беше част от международната конференция, посветена на стогодишнината на Богословския факултет (тук). Песнопенията на св. Литургия бяха изпълнени от хора на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

IMG 0331В края на богослужението третокурсникът Младен Иванов произнесе проповед за празника, а митр. Йоан прочете поздравление от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се подчертава, че "от основаването си през 1923 г. Богословският факултет, независимо от всички перипетии в сложната си съдба, продължава делото на Охридския просветител, обучавайки и възпитавайки в отеческата ни православна вяра десетки и стотици нови следовници на свети Климент“. Патриархът пожелава на духовното училище „още по-големи успехи в продължаването на равноапостолното дело на свети Климент, който е за всички нас високо и трудно достижимо мерило“. В следването на примера на св. Климент Негово Светейшество посъветва богословите да не скъпят „силите и талантите си в умножаването на плодовете от неговото колосално в измеренията си духовно, книжовно и просветно дело“.

IMG 0309Деканът доц. д-р Ивайло Найденов отговори на поздравленията, като каза, че на факултета сега подобава да благодари: на първо място – на Бога, след това – на св. Климент, „който търпи детските ни, понякога егоистични, постъпки“, на архиереите от Св. Синод за грижите и за този основен ремонт на сградата и параклиса, на митр. Йоан, който е духовен наставник на факултета, на преподавателите и студентите. Доц. Найденов подчерта, че тържествата вече свършват и е време да се заемем за работа и „да изграждаме нашата съвременна Кутмичевица тук“.

IMG 0322След това митр. Йоан по поръчение на Св. Синод на БПЦ връчи на проф. д-р Александър Омарчевски ордена на БПЦ „Св. Кирил и Методий“ – първа степен за заслуги към богословието и делото на Църквата. Проф. Омарчевски благодари за високата чест на Св. Синод и на Софийска митрополия, която е инициатор на неговото награждаване. Освен преподавател в Богословския факултет проф. Омарчевски е и дългогодишен епархийски съветник.

405757163 18402138946014495 764736803752678717 nНакрая митр. Йоан се обърна към новия ректор на Софийския университет проф. Вълчев и му пожела успех и кураж в новото поприще, като отбеляза, че подобна позиция изисква смирение и претърпяване на много критики.

Малко по-късно академичният състав на Богословския факултет заедно със студентите и гостите се отправи с лития към паметника на св. Климент в градинката срещу Ректората на СУ, където поднесоха цветя в знак на почит и преклонение пред делото на своя първоучител.

IMG 0344Същия ден в рамките на тържествата, посветени на св. Климент Охридски, ректорът проф. Вълчев връчи дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2022 г. до 25 ноември 2023 г., сред които са и преподавателите от Богословския факултет: проф. д-р Димо Пенков, проф. д-р Павел Павлов и проф. прот. д-р Иван Иванов.

IMG 9991На 24 ноември, в навечерието на празника, от 17 ч. беше отслужена и архиерейска вечерна в параклиса на факултета, на която присъстваха преподаватели и духовници от Европа, дошли за международната научна конференция „Богословие – Църква – Общество в диалог“.

След ремонта и новото изографисване от 27 ноември се възстановява богослужението в академичния параклис на БФ. То се посещава от преподавателите и студентите на учебното заведение, но е достъпно и за външни богомолци.

Снимки Елена Дюлгерова

 Участниците в лития пред паметника на св. Климент Охридски пред Софийския университет:

IMG 0437


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8u3p 

Разпространяване на статията: