Мобилно меню

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (10 Votes)

394009675 893690472271645 6954371395464497589 nНа 24 ноември в старинния храм „Света Софѝя“ беше представен сборникът Св. София – храмовете, посветени на Божията Премъдрост по света. Представянето беше организирано от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“.

Луксозният и богато илюстриран сборник е издание на Интернационалната асамблея по православие и Каподистриевия университет в Атина и запознава читателите с тридесет и седем исторически храма, посветени на Божията Премъдрост. Централно място сред тях заема църквата „Света Софѝя“ в Истанбул.

Повод за създаването на сборника е решението на турските власти от 2020 г. да превърнат отново в действаща джамия емблематичния храм-символ на Източната Римска империя, който дотогава беше със статут на музей. „Културните ценности и особено паметници от ранга на „Света Софѝя“ не могат да се превръщат в средство за постигане на политически цели и в символ на религиозна нетърпимост, те принадлежат на своите създатели и са завещани като ценно наследство на цялото човечество“, се казва в предговора на изданието от неговия научен ръководител Йоанна Стуфи-Пулимену, професор по християнска археология и изкуство в Атинския университет.

393086078 1121013865939317 3128726313541884670 nСборникът не включва всички храмове, които по различно време са били построени в чест на Божията Премъдрост, и в този смисъл списъкът не е изчерпателен. Представени са преди всичко църкви от европейския континент, особено от места, които някога са били част от културния ареал на византийската цивилизация. Повече от тридесет учени от различни страни участват в написването на статиите. От България са включени две статии: за старинния храм „Света Софѝя“, с автор д-р Венцислав Каравълчев, и за Старата митрополия в Несебър – с автор д-р Златина Иванова Каравълчева. Снимките на българските църкви са дело на Стефка Костадинова, а преводът на изданието на български език е на Алекей Стамболов.

Досега книгата е излязла на английски, арабски, български, гръцки, италиански, румънски, руски, сръбски и украински език и е била представена в десетки градове по целия свят. Сборникът не се продава, но се разпространява безплатно от Интерпарламентарната асамблея. Всички, присъствали на представянето в храм „Света Софѝя“, получиха по един том от изданието.

393854679 342062638441293 7394410103110949159 nНа представянето в София присъстваха депутати от Интерпарламентарната асамблея по православие, които са в България за провеждане на своя сесия. Събитието уважиха новоизбраният ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, и др.

Няколко дни по-рано с български митрополити в Синодната палата се срещнаха председателят на организацията Евгений Чжиквин, депутат в Полския парламент, генералният секретар Максим Харакопулос, депутат в Гръцкия парламент, съветникът Коста Мигдалис и българският депутат Радомир Чолаков, който е член на управителния съвет на организацията.

Всички партии, представени в българското Народно събрание, с изключение на БСП, имат по един представител в организацията. БСП през последните две години няма представител в Асамблеята. Този период съвпада с началото на руската война в Украйна и вероятно се дължи на криза в организацията, за която са изказвани подозрения, че прокарва руските политически интереси в Европа. На презентацията в София водещият събитието генерален секретар Максим Харокопулос определи войните в Украйна и Газа като едно от най-големите предизвикателства пред демокрацията и европейската културна идентичност, чиито корени са в християнството.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8wfy 

Разпространяване на статията: