Мобилно меню

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

IMG 3522В навечерието на празника на покровителя на Софийския университет, св. Климент Охридски, Богословският факултет провежда международна конференция на тема Богословие – Църква – Общество в диалог. Тя е посветена на стогодишнината от създаването на факултета и в нея участват представители на богословски факултети от Гърция, Германия, Румъния, Италия, България и др.

Научният форум започна на 23 ноември с молебен в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, отслужен от гл. ас. ставр. ик. д-р Стефан Стайков, а по-късно в аулата на факултета се състоя официалното откриване.

IMG 3309Доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет, приветства гостите и преподавателите. Той направи кратък преглед на събитията от тази година, посветени на стогодишнината. Честванията започнаха през март с възпоменание за първия факултетен съвет през 1923 г., когато е учреден факултетът като част от Софийския университет (основан през 1888 г.). В рамките на празничните събития през м. май беше организирана конференция за религиозното образование у нас, а по-късно академичният състав насочи усилията си за създаване на Алманах и провеждането на поредица от кръгли маси, посветени на научните постижения и публикации на четирите катедри на Богословския факултет.

IMG 4046В приветствието си деканът отбеляза, че посочените събития през годината са били своеобразно завръщане към началото на богословската школа и анализ на нейното настояще, а тази конференция се очаква да очертае перспективите пред Богословския факултет. Ключови думи в това бъдеще ще бъдат диалог, сътрудничество с другите, отвореност към обществото.

След това приветствия към участниците поднесоха: монс. Яромир Задрапа от името на кард. Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, от д-р Максим Харакопулос от Интерпарламентарната асамблея по православие и от проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“.

IMG 3359Последваха доклади на участниците в конференцията. Сред тях бяха проф. д-р Константинос Николакопулос от университета „Лудвиг-Максимилиан“ в Мюнхен, доц. д-р Мариян Стоядинов от ПБФ на ВТУ, д-р Норберт Бекман-Диеркес, директор на фондация „Конрад Аденауер“ в България, проф. д-р Илиас Евангелу от Солунския Аристотелев университет, доц. д-р Виктор Недески от Скопския университет „Св. Кирил и Методий“, доц. д-р Светослав Риболов от БФ на СУ, проф. д-р Симеон Пасхалидис от Патриаршеския институт за патристични изследвания в Солун, проф. д-р Карл-Вилхелм Нибур от университета „Фридрих Шилер“ в Йена, Германия, о. проф. д-р Космин Прикоп от Букурещкия университет и др.

Като главни теми на докладите се откроиха тези за богословието в диалог с обществото, диалогичният дискурс на Църквата, междурелигиозният диалог и др.

Между докладите имаше възможност за въпроси и някои от темите предизвикаха обсъждания между участниците и обмяна на виждания по дадената проблематика. Като цяло конференцията даде възможност на българската аудитория да се запознае с тенденциите в богословските изследвания в чужбина, а на гостите – да научат повече за богословието у нас.

IMG 3571Гостите на академичното тържество поздравиха домакините с юбилея и пожелаха успехи в развитието на Богословския факултет на СУ.

Утре конференцията продължава с обсъждания на актуални богословски въпроси в три работни групи.

На 25 ноември в параклиса на Богословския факултет ще има празнично богослужение, посветено на деня на св. Климент Охридски.

Снимки: Стефка Борисова

Проф. д-р Константинос Николакопулос:

1

Доц. д-р Мариян Стоядинов, Православен богословски факултет, ВТУ:

22

Д-р Норберт Бекман-Диеркес, директор на фондация „Конрад Аденауер“ в България:

333

Проф. д-р Илиас Евангелу, Солунски Аристотелев университет:

IMG 3603

Доц. д-р Виктор Недески, Скопски университет „Св. Кирил и Методий“:

5

Доц. д-р Светослав Риболов, Богословски факултет на СУ:

 7

Проф. д-р Симеон Пасхалидис, Патриаршески институт за патристични изследвания, Солун:

8

Проф. д-р Карл-Вилхелм Нибур, Университет „Фридрих Шилер“, Йена:

IMG 3887

О. проф. д-р Космин Прикоп, Богословски факултет на Университета в Букурещ:

10

Темите за междурелигиозният диалог бяха представени от преподаватели от Италия:

IMG 3933

IMG 4003

6

По време на конференцията в библиотеката на БФ на СУ е организирана изложба на старопечатни книги от нейния фонд, експонати от Църковноисторическия музей, както и експозиция с книги на сегашни преподаватели:

IMG 5171


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8whd 

Разпространяване на статията: