Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

B2ED77FEED8A247F41617A345AF4B85EДнес Св. Синод на БПЦ проведе свое заседание, както и няколко срещи с политически дейци, които обещаха подкрепа за църквата и готовност за сътрудничество с нейното ръководство.

Заседанието и срещите се проведоха в отсъствие на председателя на Св. Синод на БПЦ-БП, Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който по здравословни причини не успя да присъства. С негова заповед за ръководител на днешното заседание беше определен Великотърновски митрополит Григорий.

Президентът Румен Радев пристигна в Синодната палата, за да обсъди с митрополитите грижата за българите зад граница. Както съобщава сайтът на президентството, разговорът е част от диалога на държавния глава с ръководството на БПЦ и с ръководствата на традиционните вероизповедания в България.

Румен Радев подчерта важната роля на БПЦ в диалога с българските общности по света. Той заяви готовността на президентската институция да подкрепя духовната мисия на БПЦ сред православните българи в чужбина в съответствие с църковните канони. Беше изразена обща позиция, че отстояването на българския национален интерес и съхраняването на нашето духовно и културно-историческо наследство изискват единение в усилията на всички държавни институции и Св. Синод на БПЦ.

По време на разговора беше засегната и темата за отношенията между БПЦ и Православната църква в Република Северна Македония. Президентът е почертал, че двете църкви трябва да допринасят за сближаването и свободното общуване на хората от двете страни на общата ни границата.

98062EBDA52B0FBB02171D3D5700EC8BДнес част от синодните архиереи се срещнаха и с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в сградата на Св. Синод. Митрополитите Ловчански Гавриил, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан и Врачански Григорий обсъдиха с нея сътрудничеството между БПЦ и министерството.

Главните теми на разговора бяха грижите за деца и подрастващи, за самотни родители и възрастни хора, демографската ситуация в страната насърчаването на раждаемостта, подпомагането на младите семейства и др.

Митрополитите запознаха министър Шалапатова с дейностите, които БПЦ организира в епархиите си: социални кухни, детски лагери, както и трудностите пред преподаването на предмета Религия-православие. Министър Шалапатова изрази своята готовност за сътрудничество с църквата във всички социални дейности, където това е възможно, включително и за организиране на нови социални кухни, които да подпомагат повече хора.

404150910 1522491348591341 5880694219828043744 nСинодните архиереи приеха днес на среща и Делян Пеевски, председател на Парламентарната група на ДПС, и Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия в НС.

Пред митрополитите Делян Пеевски декларира пълна подкрепа от страна на държавата и парламента за всички дейности на църквата. Той пое ангажимент дейността на БПЦ да бъде финансово осигурена чрез закона за държавния бюджет.

Архиереите благодариха за обещаната подкрепа.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8w6u 

Разпространяване на статията: