Мобилно меню

4.9314285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (175 Votes)

2aeacd59e6b9c554ee81a9b3ea2388adСъс специално Патриаршеско и синодално послание архиереите на БПЦ обявяват официално, че откритите в началото на 20 в. в Бачковския манастир св. мощи принадлежат на св. патриарх Евтимий Търновски. В тази връзка Св. Синод учредява нов празник в българския църковен календар – „Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски“, и призовава да се прекратят „споровете и разногласията“ около автентичността на намерените преди повече от век реликви.

В синодното послание се проследява историята на откриването на мощите, както и спорът за достоверността им, на който сега се слага край.

Архиереите призовават Божия народ да отправя молитви не само пред иконата на светеца, но да почита и неговите св. мощи, които ще бъдат обект на поклонение в Бачковския манастир.

Официалното прославление на мощите ще се състои на 22 октомври в Бачковската св. обител и в него ще участват митрополити и епископи на БПЦ, както и гости от чужбина.

Патриаршеското и синодално послание е прието още на 3 октомври и вече е отпечатано и разпратено до различни институции, но все още не е публикувано на интернет-страницата на Българска патриаршия. То ще бъде прочетено от амвоните на българските църкви в деня на прославянето на св. мощи, 22 октомври.

Вижте също: Св. Евтимий Търновски – едно забравено поклонение

Още за гроба на св. патриарх Евтимий в Бачковския манастир


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d6p6y 

Разпространяване на статията: