Мобилно меню

1.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 1.71 (68 Votes)

60Видински митрополит Даниил публикува вчера свое Особено мнение по повод решението на Св. Синод на БПЦ от 3 октомври относно казуса със затворената руска църква в София.

Видинският митрополит не е съгласен с първата точка от решението, която гласи: „Св. Синод подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил“.

Тъй като текстът на писмото до Руския патриарх не е огласен от Св. Синод, не става ясно с какво точно не е съгласен митр. Даниил.

Според него с решението от т. 1 се създават „прецеденти, които са в нарушение на 34 апостолско Правило и на чл. 39 и чл. 50 от Устава на БПЦ“. Така се създава впечатлението, че за Видинския митрополит казусът с функционирането на руската църква в столицата е от „общите дела“ на църквата, а не е проблем на Софийска епархия, отговорност за която носи патриарх Неофит в качеството си на Софийски митрополит.

На практика, макар да не го изразява открито, Видинският митрополит отправя упрек към патриарха за това, че е действал без съгласуване с останалите архиереи, решавайки да изпрати писмо до Руския патриарх.

Писмото обаче, което патр. Неофит е изпратил до патриарх Кирил, е в качеството му на Софийски митрополит и се отнася не до юридическия статут на подворието, а за възстановяването на богослужебната дейност в него, което е важно за нормалния църковен живот в епархията и за който Софийският митрополит е пряко отговорен.

Особеното мнение на Видинския митрополит Даниил по този казус не е изненада заради последователната подкрепа, която той демонстрира към политиката на РПЦ и към посолството на РФ у нас както преди началото на войната срещу Украйна, така и след това.

Цялото мнение можете да прочетете тук.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dukac 

Разпространяване на статията: