Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (47 Votes)

sofjskamitropoliyaДнес се проведе заседание на Св. Синод на БПЦ, на което обществеността у нас се надяваше да се намери решение за казуса със затварянето на руската църква в София. В края на съвещанието Св. Синод е стигнал до извода, че отварянето на храма не е „от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП“. Официалното решение на Св. Синод гласи:

„1. Подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

2. Св. Синод изразява надежда храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП.

3. Възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе.

Против първа точка на горното решение с особено мнение гласува Видинският митрополит Даниил“.

Няма официална информация кои архиереи ще влязат в комисията, както и в какъв срок ще трябва да излезе тя с решение. В повечето случаи подобна формулировка за препращането към комисия се използва, за да се избегне приемането на неудобно решение.

Съдържанието на писмото на Българския патриарх до патр. Кирил не е известно и архиереите не дават информация за това какви искания съдържа то. Ограничават се само с общия израз, че го „подкрепят напълно“. На 25 септември посланичката на РФ Елеонора Митрофанова заяви, че „не ѝ е известно Руският патриарх да е получавал писмо от патриарх Неофит“.

Няма яснота по какъв начин Св. Синод е изразил надежда, че храмът ще бъде отворен – направени ли са постъпки пред посолството на РФ у нас, което е отговорно за заключването на храма.

Единственият нов момент в решението на синода е обвързването на функциите на руското подворие у нас с българското подворие в Москва, които не са реципрочни. Българското подворие в Москва действа като руски храм с руски духовници, а българският представител там има почетно-представителни функции.

Митрополитите заседаваха в сградата на Софийска митрополия, а не в Синодната палата, за да не се налага Негово Светейшество патриарх Неофит да пътува до там. Не се знае още дали заседанията на владиците ще продължат и през следващите дни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dup9f 

Разпространяване на статията: