Мобилно меню

4.9669421487603 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (121 Votes)

ЮЗУ чествания230 години от рождението на бележития духовник и монах на Рилската св. обител Неофит Рилски (1793-1881) се отбелязват тази година у нас. Честванията включат различни прояви и са под патронажа на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Кулминация на честването е тридневната научна конференция, която започна на 5 октомври в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и ще завърши в Рилската св. обител. Организатори са Югозападният университет, Неврокопска митрополия и Рилският манастир съвместно с общините Благоевград, Банско, Габрово, Самоков, Копривщица, Сандански, Кюстендил и Казанлък.

При откриването на конференцията Мелнишки епископ Герасим прочете приветствието от Българския патриарх Неофит, в което се казва: „Тази годишнина е паметна и за цяла България и особено за Православната ни църква, защото неговото духовно-просветно дело, според мащабите и плодовете си, е дело общонародно, което го поставя редом до най-големите наши будители, до всепризнатите и всенародно почитани колоси на православната ни духовност и книжовност от всички времена“ (цялото слово – тук).

20231005151729 369A8140Поздравления отправиха още вице-президентът Илияна Йотова, министърът на образованието проф. Галин Цоков, проф. Борислав Юруков, ректор на ЮЗУ, кметът на Банско Иван Кадиев и др.

Неврокопски митрополит Серафим на свой ред обърна внимание на заветите на йером. Неофит Рилски, който е бил убеден, че напредъкът на народа ни е възможен, само ако живеем и работим в единство, а плодове от просветата и образованието могат да бъдат не само знанията, но и добродетелта, ако вървят ръка за ръка с Църквата и духовността.

Игуменът на Рилския манастир Андрианополски епископ Евлогий изрази увереност, че тези национални чествания ще допринесат за по-голямата памет и почит сред българския народ към този забележителен възрожденски духовник.

500px NeophyteВ края на първия ден на конференцията беше открита изложба „Неофит Рилски – духовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“.

На 7 октомври конференцията ще продължи в Иконната зала на Рилския манастир, след отслужването на св. Литургия и панихида на гроба на йеромонах Неофит Рилски, и ще завърши с изпълнения на православния хор „Св. Наум“ с ръководител д-р Андрей Касабов, които ще представят църковни песнопения, дело на йером. Неофит Рилски.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/du3cx 

Разпространяване на статията: