Мобилно меню

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (29 Votes)

74774Днес пълният състав на Св. Синод на БПЦ се събира на свое редовно заседание. Очаква се на него да бъде обсъден и въпросът за статута на руската църква в София и синодните архиереи да излязат със становище. Заявка за това даде Старозагорски митрополит Киприан в свое изявление преди близо две седмици, в качеството му на говорител на синода. Тогава той обяви датата на заседанието и отбеляза, че решенията на Св. Синод се взимат съборно, а „всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод“.

Очаква се заседанието на архиереите да е напрегнато, тъй като от изявления в медиите на отделни митрополити стана ясно, че те са на различни мнения по въпроса за статута на руската църква и мястото ѝ в християнския живот в столицата. Вероятно ще бъдат привлечени специалисти, юристи, канонисти, историци, които да дадат становища.

Руската църква в София остава заключена след отстраняването на руските свещеници в нея заради уличаването им от ДАНС в шпионска дейност. От посолството на РФ в България отказват да отворят храма, независимо че Негово Светейшество Българският патриарх Неофит определи български клирици да продължат богослуженията (тук), двама от които служеха там и преди екстрадирането на руските свещеници. След заключването на църквата те нямат възможността да продължат там служението си.

Остават въпросите дали посолството на РФ може да ограничава богослуженията в юрисдикцията на Българската православна църква, чия собственост е храмът, как ще функционира руската църква в София занапред. В обществото съществува консенсус, че богослуженията в храма трябва да бъдат възстановени и достъпът до криптата с мощите на св. Серафим Софийски да се възобнови. Около това се обединиха богослови, общественици и политици независимо от различните си политически възгледи и мнение относно юридическата собственост на сградата.

Още по темата: Епитимия за софиянци

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dupar 

Разпространяване на статията: