Мобилно меню

4.9272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (275 Votes)

42A53DEC83895A95C1315F0D81C36F5FДнес Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит издаде заповед в правомощията си на Софийски митрополит за отваряне на руската църква в София и възстановяване на богослуженията в нея. В съобщение от Софийска митрополия се казва, че патр. Неофит лично е назначил свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, за да извършват обичайните богослужения. От Софийска митрополия гарантират, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. В съобщението се подчертава, че както и досега вярващите ще могат да се покланят „пред мощите на св. Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа“.

За предприетите действия Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е информирал Руския патриарх Кирил.

Тъй като руската църква в София беше заключена от служители на подворието, Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация у нас за отварянето на храма, за да бъде възстановен богослужебния живот в него.

Новоназначените свещеници, които ще обгрижват руската църква „Св. Николай“ в София, днес по-рано бяха приети от Негово Светейшество в сградата на Софийска митрополия. Той ги благослови и им даде наставления относно предстоящите им отговорности.

От Софийска митрополия уточняват, че действията на Българския патриарх са продиктувани от грижа за вярващите и за запазване на добрия ред в църквата. Те не засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони. Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Св. Синод на Българската православна църква. Старозагорски митрополит Киприан съобщи вчера, че такова ще се състои в първите дни на октомври.

На снимката: Новоназначените свещеници за руската църква в София с Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwrhk 

Разпространяване на статията: