Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

05 01 NEW 5010878745031032865 bigНа 15 април Старозагорски митрополит Киприан заминава за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън от Божи гроб за вярващите у нас. Митрополитът ще пътува с правителствения самолет, отпуснат за случая от служебното правителство. Владиката ще бъде придружен от петима свещеници и Емил Велинов, началник на отдел „Протокол“ на Св. Синод на БПЦ. Те ще излетят от София рано сутринта на 15 април, за да имат време да стигнат от Тел Авив до храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим и да присъстват на слизането на огъня, което става около 14 ч. наше време.

Около 20 ч. правителственият самолет ще е на летището в София, където ще го чакат духовници от митрополиите в страната. Те ще бързат да отнесат огъня до храмовете в епархиите си до службата за Възкресение Христово в полунощ.

През последните години епархиите от Североизточната част на страната – Русенска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска – предпочетат да взимат Благодатния огън от съседна Румъния, тъй като пътуването до София отнема много време. Духовници от Гюргево доставят огъня по-рано за събратята си от България на Дунав мост, който е на час път от Букурещ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxp9r 

Разпространяване на статията: