Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2023 04 13 15 28 39В нощта срещу Цветница е избухнал пожар в храм „Възнесение Господне“ в кв. „Заножене“ във Вършец. Църквата е на сто и петдесет години и наскоро е била ремонтирана. Енорийският свещеник о. Любомир е пристигнал веднага при горящата църква малко след полунощ, събуден от хората, живеещи в съседство с храма. Пламъците са тръгнали от покрива, който е напълно изгорял, и са обхванали дървената ламперия вътре, както и цялото оборудване на църквата.

2023 04 13 15 27 45Според пожарникарите причина за пожара е късо съединение на кабели, минаващи по гредите на покрива. Сухите греди и дървени части на храма са изгорели за по-малко от час.

Веднага във Вършец е пристигнал протосингелът на Видинска митрополия архим. Антим. Той е получил вестта за инцидента непосредствено преди празничното богослужение за Цветница. Веднага след службата е дошъл да види състоянието на църквата. Той определи случилото се като голямо изпитание, но разказа, че в изгорелия храм, в олтара, при вградените в престола мощи, са открили непокътнати листовете със списъци на хората, участвали в изграждането и освещаването на църквата през 1872 г. Архим. Антим тълкува това като знак, че Бог няма да позволи храмът да изчезне.

2023 04 13 15 32 38Веднага след Великденските празници ще започне дарителска кампания за набиране на средства и епархията ще мобилизира всички налични сили за възстановяването на църквата във Вършец. Видински митрополит Даниил се е обадил на кмета на града, за да уточнят подробностите около действията за ремонт на пострадалия храм.

Снимки: Нова телевизия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxp94 

Разпространяване на статията: