Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

2023 03 09 18 59 45Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с декана и деканското ръководство на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ във връзка със стогодишнината на богословската школа. Деканът доц. д-р Ивайло Найденов и зам. деканите – доц. д-р Павел Павлов, доц. д-р Екатерина Дамянова и доц. д-р Андриан Александров, предадоха на Негово Светейшество поздравления от академичния колектив на Богословския факултет, както и от студентите. Те увериха патриарха, че факултетът усеща неговата и на Св. Синод подкрепа и духовна грижа.

Разговорът премина в сърдечна атмосфера заради близките отношение на първойерарха на БПЦ с деканското ръководство, чиито членове са бивши студенти на патриарха от времето, когато той като Левкийски епископ оглавяваше Богословския факултет и беше преподавател в него.

91902969D0DC95CD48016F6E2BFED874Доц. Найденов разказа за дейностите на факултета, състоянието на академичната общност, проявите във връзка с честването на стогодишния юбилей, както и за ремонтните работи, които в момента текат в сградата на пл. „Св. Неделя“ № 19. Негово Светейшество пожела успех във всички предстоящи начинания на деканското ръководство и на преподавателите в работата им и в отбелязването на забележителната годишнина.

В срещата участваха и епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С тях бяха обсъдени общи инициативи между Софийска митрополия и Богословския факултет.

Доц. д-р Павел Павлов представи на патриарха своя труд в памет на преподавателя от Софийската духовна семинария Ганчо Велев.

В заключение деканът на Богословския факултет заяви, че усилията на деканското ръководство са насочени към поддържане на тесни и плодотворни контакти с ръководството на Църквата, за да работят в сътрудничество на Божията нива.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/da66x 

Разпространяване на статията: