Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (63 Votes)

sgrada bogoslovskiНа 10 март от 16 ч. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се организират чествания по повод създаването на Богословския факултет като част от Софийския университет и провеждането на първия факултетен съвет, състоял се на 10 март 1923 г. На празничния факултетен съвет са поканени Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и членовете на Св. Синод, царят Симеон Сакскобургготски, президентът Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, министрите на образованието и на културата, ректорът на Софийския университет и ректорското ръководство, декани на факултети, ректорите на духовните семинарии в София и в Пловдив, бивши и настоящи преподаватели и служители на факултета.

По време на тържеството ще бъде прочетен протоколът от първия факултетен съвет, а след това настоящият декан на учебното заведение, доц. д-р Ивайло п. Иванов Найденов, ще изнесе доклад по повод стогодишнината.

На юбилейния факултетен съвет ще присъстват само поканените гости заради ограничения капацитет на аулата на Богословския факултет. Събитието ще бъде предаване пряко в интернет на фейсбук-страницата на радио „Епрахийски глас“ – тук.

През цялата 2023 г. са предвидени редица събития и мероприятия, посветени на стогодишнината на Богословския факултет, в които ще бъдат поканени за участие широк кръг сътрудници, приятели и поддръжници на учебното заведение от различни институции.

Първите трима преподаватели, избрани за създаването на Богословския факултет през 1922 г., са архим. Евтимий (Сапунджиев), професор в катедрата по систематическо богословие, протопрезвитер Стефан Цанков, начело на катедрата по църковно право, и прот. А. П. Рождественски, оглавяващ катедрата по Св. Писание на Стария Завет. На редовен факултетен съвет, проведен на 10 март 1923 г., е конституиран Богословският факултет към Софийския университет. На този съвет присъстват ректорът на СУ проф. Захари Караогланов и проф. Васил Н. Златарски. Тогава за пръв декан на Богословския факултет е избран о. проф. Стефан Цанков.

На второто заседание, проведено на 11 март 1923 г., факултетният съвет изпраща до Св. Синод съобщение за откриването на Богословския факултет и моли за благословение на начинанието, като иска църковното ръководство да предостави подходящо помещение за новото учебно заведение. Св. Синод предоставя зданието – паметник на учредяването на Българската екзархия на пл. „Св. Неделя“, което първоначално е предвиждано като административна сграда на Св. Синод.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dau4c 

Разпространяване на статията: