Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

1 60461На 20 ноември игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий ще дари частица от мощите на св. Лука Кримски на Ловчанска епархия. Дарът ще приеме епархийският митрополит Гавриил. Предаването на мощите ще стане по време на неделната св. Литургия в катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ в Ловеч.

Троянската св. обител е получила реликвата през 2020 г. от манастира „Покров на Пресвета Богородица“ в гр. Балта, Украйна.

Епархийското ръководство на Ловчанска митрополия кани вярващите от града да вземат участие в богослужението и да отправят молитви към светеца-лекар.

През август Арголидският митрополит Нектарий от Гръцката църква донесе в Неврокопска епархия мощи на св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки). Митрополитът е автор на няколко книги, посветени на светеца-хирург. Поради големия интерес към светините те останаха в Неврокопска епархия повече от предвиденото, а след това мощите бяха отнесени за поклонение и в други епархии на страната – Варненска и Великопреславска, Видинска, Врачанска и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpy9w 

Разпространяване на статията: