Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

7B1A3466117E13F842A0B7A81E6CF157От 31 октомври до 4 ноември в столицата ще се проведе Фестивал на православната книга, посветен на Деня на народните будители – 1 ноември.

Събитието се организира с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. На фестивала ще бъдат представени заглавия и издатели на православни книги от Софийска епархия. Събитието ще се проведе в старинния столичен храм „Света Софѝя“, като във всеки от дните програмата ще започва от 18 ч. с музикални изпълнения на православни църковни хорове и ще следват представяния на книги и издателства.

Официалното откриване на Фестивала ще е на 31 октомври, понеделник, от 18 ч. с приветствие от Негово Светейшество патр. Неофит. Същата вечер ще бъде премиерата на химна на Софийска митрополия (тук).

Програмата на фестивала ще бъде открита с изпълнение на хор „Св. Наум Охридски“, с ръководител Андрей Касабов. След това Белоградчишки епископ Поликарп ще представи издателската дейност на Софийска митрополия.

По-късно, от 19 ч., присъстващите ще бъдат запознати с изданията на столични храмове и автори, като ик. Йоан Карамихалев, прот. Захари Димитров и проф. Иван Желев.

На 1 ноември, вторник, вечерта ще започне с изпълнения на хора при столичния храм „Св. Параскева“. След това ще бъде представена издателската дейност на Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Платформа „Либрум“, както и сборникът на Димитър Митев Как станах свещеник – обикновените необикновени истории.

На 2 ноември, сряда, свои изпълнения ще представи хор „Агия“ при храм „Рождество Христово“. Следват представяне на изд. „Омофор”, издателството на Ангел Бончев и „Еделвайс“.

На 3 ноември, четвъртък, публиката ще може да чуе изпълнения от хора при столичния храм „Света Троица“ с диригент ст. ик. Александър Лашков. От 18:20 ч. ще бъдат представени издателство „Двери“, фондация „Наследство на Зографската света обител“ и издателството на фондация „Комунитас“.

Фестивалът на православната книга ще бъде закрит на 4 ноември, петък. Вечерта ще започне с изпълнения на арфа на Дария Ангеловска и представяне на издателствата „Слънце“ и „Православно Отечество“.

По време на фестивала в храм „Света Софѝя“ ще има щандове на издателствата, от които ще могат да бъдат закупени техните книги.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dp6xy 

Разпространяване на статията: