Мобилно меню

4.4533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (75 Votes)

2022 01 19 10 11 03Ръководството на Софийска митрополия е поръчало да се напише химн на епархията, като се използва за основа тропарът на празника Петдесетница. С тази задача е натоварен подполковник Ради Радев, диригент на Гвардейския духов оркестър. Инициативата се осъществява с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Очаква се химнът да бъде завършен и официално представен на 25 март т. г. – празника Благовещение.

Химнът на Софийска митрополия щял да се използва по различни църковни и административни поводи, както и да влезе в програмата на Православно радио „Епархийски глас“, като ще звучи в полунощ, след химна на Република България, а също и в началото на дневната програма – сутринта след св. Литургия.

Вчера, 18 януари, делегация от Софийска митрополия в състав Белоградчишки епископ Поликарп, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, ставрофорен иконом Кирил Попов и протодякон Иван Петков е направила прослушване на готовия химн в изпълнение на Гвардейския духов оркестър. Химнът е изпълнен в два варианта – за оркестър и за оркестър със смесен хор.

След прослушването на двата варианта са направени малки корекции, които „придадоха на звученето още по-завършен и величествен оттенък“, съобщава сайтът на Софийска митрополия.

Предстои химнът да бъде записан инструментално на 4 февруари в студио на БНР, а на 11 февруари – и със смесения хор при БНР.

От името на Негово Светейшество патр. Неофит епископ Поликарп подари на всички изпълнители от Гвардейския духов оркестър диптих с образите на Господ Иисус Христос и св. Богородица – за спомен и благословение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qk3y 

Разпространяване на статията: