Мобилно меню

4.9421487603306 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (121 Votes)

viber image 2022 06 24 12 13 54 383Тридесет и трима курсисти, участници в школата по иконопис към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“, участваха в изографисването на копие на иконата на св. Богородица от Рилския манастир, наречена „Осеновица“. Оригиналната икона има обков, в който са вградени и мощи на светци. Същото изображение – св. Богородица, обградена от различни светци, може да се види и в притвора на главния храм в Рилската св. обител. Миналата година на 1 август курсистите и тяхната ръководителка Младенка Ланджева по време на поклонническо пътуване присъстват на водосвета пред стенописа на 1 август в Рилската св. обител и решават да изпишат заедно изображението. Една учебна година те работят върху тази задача и днес иконата е вече готова. Тя ще бъде представена по време на традиционната изложба в Енорийския център, която тази година ще се открие на 3 юли от 11 ч.

viber image 2022 06 24 12 15 21 648Младенка Ланджева разказа за Двери, че неслучайно е избрала в курса по иконопис да се изработи точно тази икона. „В миналото „Осеновица“ е изнасяна от манастира по време на големи епидемии и други бедствия, за да се правят литии с молитва за избавление от напастите. Затова решихме, че и сега, по време на пандемията от COVID-19, е подходящо да направим копие на тази икона, която да се намира в столицата и да носи утеха на тези, които търсят помощта на Бога и св. Богородица“, обяснява г-жа Ланджева.

След изложбата иконата ще бъде дарена на параклиса „Св. Максим Изповедник“ при строящия се храм „Св. Стефан“ в Южния парк на столицата, където ще е достъпна за богомолците.

Иконата в напълно завършен вид – с дърворезбована рамка и защитно стъкло:

IMG 0557

Още една от творбите на курса по иконопис тази година – св. Николай Чудотворец:

IMG 0559


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fyf9 

Разпространяване на статията: