Мобилно меню

4.9497907949791 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (239 Votes)

290685113 714979003158248 6706914975055247376 nВъв втората неделя след Петдесетница, 26 юни 2022 г., когато честваме паметта на всички български светии, в Троянската св. обител се извърши ръкоположението в епископски сан на архим. Макарий (Чакъров), доскорошен дългогодишен брат на Рилската св. обител. По решение на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия новият епископ ще носи титлата на древната българска Главиницка епископия. А служението му ще бъде на викарий (помощник) на Русенския митрополит.

Богослужението в централния манастирски храм днес се ръководеше от Русенски митрополит Наум. Заедно с него служиха членовете на Св. Синод, митрополитите Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Яков, както и епископите Бистрицки Венедикт, викарий на Клужкия митрополит от Румънската православна църква, Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, патриаршески викарий, Велички Сионий, игумен на манастирите Троянски и Бачковски, Знеполски Арсений, първи пловдивски викарий, Белоградчишки Поликарп, софийски викарий, Смоленски Висарион, втори пловдивски викарий. Всички те положиха ръце върху главата на ръкополагания Главиницки епископ, който стана най-новият български архиерей.

Заедно с единадесетте архиереи служиха архимандрити от БПЦ, от Света гора и от други манастири в Гърция, свещеници от Румъния и двама дякони. Песнопенията изпълниха два хора: вдясно от български певци, начело с първопевците д-р Андрей Касабов от София и Георги Радев от Пловдив, а вляво – свещеници от Букурещ, състуденти на еп. Макарий от следването му в тамошния Богословски факултет.

290322106 714977829825032 2402168647075293588 nПреди началото на св. Литургия архим. Макарий каза Символа на вярата ни и положи епископските обещания пред представителите на Св. Синод: да спазва църковните правила (канони) и устава на БПЦ-БП, да проявява послушание към Православната църква в лицето на Българския патриарх и Св. Синод. А след изпяването на „Святий Боже“ на Литургията се извърши и самото ръкоположение в епископство, ръководено също от митр. Наум. След това по обичая на новия епископ бяха връчени одеждите и знаците на епископския сан: сакос, омофор, енголпие и митра. При връчването на всяко едно от тези неща беше произнасяно всенародно „Достоин!“, с което се засвидетелства съгласието на всички присъстващи, че новоръкоположеният е достоен за повереното му служение.

290635878 714977716491710 4952427567942902782 nЗа това духовно тържество се бяха стекли хора от цялата страна, клирици на Русенска епархия, съученици на еп. Макарий от Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“, негови роднини и духовно близки хора.

В края на богослужението митр. Гавриил прочете приветствието на Светейшия Български патриарх Неофит към новоръкоположения епископ, в което се казва: „Владико Макарий, бъдете пазител на светата православна вяра и каноничните разпоредби на светата Христова църква. Вярно преподавайте словото на истината (2 Тим. 2:15), та към Църквата, която Христос придоби чрез проливане на Своята кръв (Деян. 20:28), всекидневно да се прибавят повече човеци, като ги назидавате с дух на кротост и искрено упование в Бога, чрез Христоподражателен живот. Бъдете образец на изпълнителност и отговорност, като приемате благото бреме на послушанията, които Светейшият патриарх и Светият Синод на родната ни Българска църква Ви възложат. Старайте се винаги със съвест и ясно съзнание за Божието дело да ги изпълнявате!“ (цялото приветствие можете да прочетете тук).

290347875 714977759825039 996766561306955 nОт своя страна и митр. Наум приветства еп. Макарий, като каза: „Живеем във времена, които поднасят много предизвикателства за Църквата и вярата, времена на изпитания за църковното единство и затруднения от най-различен характер в църковната ни мисия. А в такива времена от църковния пастир се изискват изключителни усилия и безгранично посвещение на служението, много духовна мъдрост и пастирска разсъдителност. Преди всичко днес важен е личният пример, който пастирите дават, защото, както добре е казано в древната мъдрост, думите затрогват, ала примерът увлича. Бъдете и Вие такъв пример, който да увлича и да предразполага към подражание, да бъде украса за образа на Църквата и да събира в нея Христовото словесно стадо, защото това иска и това очаква от всички нашият Господ и Спасител – да прибавяме към Неговата света Църква такива, които да се спасяват (Деян. 2:47)… Нека в бъдещото Ви епископско служение винаги да Ви води любовта към Бога и Църквата, която винаги е била Ваша отличителна черта и която всички трябва да имаме, защото, както свидетелства и апостолът „любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий“ (Рим. 5:5) и всеки от нас трябва да бъде достоен за дара на тази изобилна Божия любов“.

В слово-отговор Главиницкият епископ Макарий каза: „Сред сънародниците ни, от години подложени на изпитания от чужди и от свои, цари разделение, ненавист и неверие. Просто е! Евангелието ни учи: „Бог е любов“ (1 Иоан. 4:8). Без Любовта човек се разпада, а разпадащият се човек създава разделени общества. Малцина са онези, които възприемат храма като кораб на спасението и лечебница за душата. Отвлечени от „мартини грижи“ родителите пропускат времето за въцърковяване на своите деца. За потопената пък във виртуалната реалност младеж Христос е само име, без никакво съдържание и образ. Моята помощ обаче е у Господа, Който сътвори небето и земята! Духовното наследие, което и аз, най-последния между чедата на преподобния Йоан, приех, особено ме задължава към новопросветените люде от единокръвния си народ, които да утвърждавам и наставлявам да изоставят нелепите езически обичаи и зли нрави, както сам св. Йоан пише в своя Завет. Ще отдам Божието Богу (Марк 12:17), Който единствен може да превърне каменно сърце в чедо на Авраам (Мат. 3:9)…

 DSC0707Високопреосвещени владико, чрез Вас изказвам благодарността си към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и към целия епископат на Българската православна църква, задето ме удостоиха с честта оттук насетне да работя заедно с тях на Божия виноград, за благото на нашата Църква и обичната ни родина. Благодаря на Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий за бащинските грижи, които положи за мен докато бях част от братството на Рилската света обител. Благодаря на преподавателите си в духовните школи, в които преминаха най-важните в изграждането ми като личност и бъдещ клирик години. Благодаря на духовниците, които съм имал като образец за подражание и са разпалвали ревността ми по Бога. Благодаря за всичко, защото такава е била спрямо мен волята Божия в Христа Иисуса (Сол. 5:18)“.

След словата беше възгласено многолетствие, а след това всички в храма имаха възможност лично да поздравят новия епископ и да му изразят пожелатия за благодатно служение в Христовата църква.

Биографичта справка:

 DSC2316Главиницки епископ Макарий (Чакъров) е роден на 30 август 1981 г. в гр. София. През 1999 г. завършва с отличен успех Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“ при ректорството на Адрианополски епископ Евлогий. По решение на Св. Синод на БПЦ продължава обучението си в Богословския факултет на Букурещкия университет, който завършва през 2004 г. с бакалавърска степен. През 2006 г. е приет в магистърската програма на Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. През 2010 г. успешно защитава магистърска дисертация в катедрата по История на съвременните балкански православни църкви под ръководството на декана проф. Михаил Тритос.

От м. март 2007 г. е послушник в Рилската света обител. На 20 декември с. г. в съборния храм на манастира е постриган в монашески чин от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. Под мантия го води неговият духовен старец и игумен на обителта – еп. Евлогий. На 23 март 2008 г., Втора неделя от Великия пост, е ръкоположен за йеродякон от еп. Евлогий. Пак той на 16 април 2011 г., Лазарова събота, го ръкополага за йеромонах. На 26 март 2017 г., Четвърта неделя на Великия пост – на преп. Йоан Лествичник, в Рилската св. обител е удостоен с отличието архимандрит от Неврокопски митрополит Серафим. На 13 април 2022 г. по молба на Русенския митрополит Св. Синод на БПЦ-БП реши архим. Макарий да бъде ръкоположен за епископ и да служи занапред като негов викарий. С това решение архимандритът веднага беше преназначен да служи в Русенска митрополия. Наречението на архим. Макарий за епископ с титла „Главиницки“ беше направено от Св. Синод на заседанието му на 21 юни и на 26 юни 2022 г. в Троянския манастир той беше ръкоположен за епископ на БПЦ-БП.

 DSC1374

 DSC1498

 DSC2521

 DSC2540

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fy4r 

Разпространяване на статията: