Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

SDS 7957 1200x661На празника на първовърховните апостоли Петър и Павел, 29 юни, в храма на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ бяха раздадени дипломите на успешно завършилите. Това стана след св. Литургия, отслужена от Старозагорски митрополит Киприан, пратеник на Св. Синод за празника, Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Браницки епископ Пахомий, ректор на семинарията. В богослужението взеха участие и архим. Васиан, представител на Московска патриаршия в София, йером. Мелетий, зам.-ректор на семинарията, ставроф. ик. Николай Георгиев, председател на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, ефимерият на семинарията свещ. Козма Поповски, йером. Доситей, брат на Дивотинската св. обител, и гости свещеници и дякони от Старозагорска епархия.

На синодния пратеник митр. Киприан се падна честта да връчи дипломите на завършващите семинаристи и курсисти от випуск 2022 г.

SDS 7898Тази учебна година се дипломираха единадесет ученици от редовния петгодишен курс на обучение с класен ръководител д-р Калин Кирилов и шестнадесет курсисти от двугодишния паралелен курс с курсов ръководител г-н Сидер Сидеров.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по време на св. Литургия с отличието „архимандрит“ беше удостоен зам.-ректорът йером. Мелетий.

SDS 7911По стара традиция слово за празника на св. първовърховни апостоли произнесе един от абитуриентите – ученикът от 12. клас Мирослав Иванов.

В края на св. Литургия митр. Киприан прочете отеческо поздравление и наставление от Българския патриарх Неофит към ученици, учители и ръководството на семинарията.

В своето слово ректорът еп. Пахомий пожела на завършилите да запазят благоговейно отношение към Бога и Църквата и да станат достойни служители на св. Църква.

От своя страна архим. Мелетий благодари за високото достойнство, с което беше удостоен и заяви, че това отличие го задължава да бъде още по-усърден в трудовете си и в това, което му е поверено от Църквата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yp3u 

Разпространяване на статията: