Мобилно меню

4.928 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (125 Votes)

IMG 1055С празнична св. Литургия в академичния параклис беше отбелязана на 11 май паметта на св. равноапостоли Кирил и Методий в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Богослужението извършиха ставроф. ик. Михаил Михайлов и доц. прот. д-р Иван Иванов. Честването на св. Братя събра в параклиса преподаватели, студенти и гости на факултета.

В празничния ден на специална церемония ръководството на Богословския факултет на СУ даде израз на своята дълбока благодарност на семейство Лидия и Георги Гешеви за дългогодишната им работа и служение в полза на факултета. Г-н Гешев, който близо четиридесет години заема длъжността началник на Учебен отдел на СУ, получи знака на Богословския факултет с образа на св. Климент Охридски за заслуги. Той му се връчва с решение на Факултетния съвет на БФ. През 90-те години на миналия век Георги Гешев оказва безценна помощ за приобщаването на Богословския факултет към Софийския университет. Със своя опит и компетентност в администрацията той е ментор на деканското ръководство във всички административни задачи – учебни планове, прием на студенти, организиране на първите магистърски програми и пр.

IMG 1041Неговата съпруга, Лидия Гешева, е дългогодишен инспектор в администрацията на Богословския факултет, грижовен служител, високо ценен от колеги и особено от студентите. И двамата активно участват в живота на факултета през годините. Тя пее в църковния хор на БФ, а г-н Гешев участва в различни негови инициативи – поклоннически пътувания, научни форуми и др.

На сем. Гешеви беше подарена и икона на св. Лидия и св. Георги за спомен от Богословския факултет. Тя е изработена специално за тях от монахините в Клисурския манастир. През миналата и през тази година г-н Г. Гешев и съпругата му навършиха седемдесет години и по този повод беше организирано тържеството в тяхна чест.

IMG 105233Деканът на факултета доц. д-р Ивайло Найденов при връчването на отличието на Георги Гешев каза: „Вие бяхте до нас в трудни години и ни изведохте до тук, където сме сега“. С присъщата си скромност отличеният отбеляза, че приносът му е незначителен, но е трогнат от вниманието и благодари за високата оценка на неговата работа.

„Благодаря, че ни помните“, каза Лидия Гешева. Тя посочи, че работата ѝ в Богословския факултет ѝ е дала възможност да се срещне с много достойни хора, учени, духовници. „Давахме много, но и много получавахме“, каза тя.

Празничният ден в Богословския факултет продължи със студентски четения, посветени на делото на св. Кирил и Методий.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ryy9 

Разпространяване на статията: