Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

 E3A7993 2На 10 май в Русенския университет „Ангел Кънчев“ се проведе Кръгла маса с международно участие на тема „140 години предучилищно образование в България“.

Организатори на събитието бяха Русенският университет, Община Русе и детските градини на Община Русе. Модератор на събитието беше проф. д. н. Юлия Дончева – преподавател в Русенския университет.

При откриването приветствия поднесоха Росица Георгиева – началник на РУО-Русе, и Таня Тодорова – началник отдел Образование в Община Русе.

Събитието бе разделено на два панела: “От религиозното до светското предучилищно образование“ и Майсторска школа по околен свят в детската градина на тема „Съвременна образователно-възпитателна среда и обмяна на добри педагогически практики по „Околен свят“ в детската градина“.

Сред гостите на форума бяха участници от Румъния. Аурелиан Котобан от община Кирнодж, Румъния, изнесе докад за състоянието на детските градини в северната ни съседка.

Свещ. Кирил Синев от русенския храм „Св. Възнесение“ представи примери за провеждане на религиозна просвета сред децата от предучилищна възраст. Духовникът представи пастирската си дейност в намиращите се в енорията му Детска ясла № 9 „Мечо Пух“ и СУ „Васил Левски“, както и в двата филиала на Детска градина „Слънце“.

 E3A8060 2От изложението на свещеника стана ясно, че той съчетава пастирските си задължения с просветителска работа. О. Кирил редовно гостува в детските заведения на празниците Богоявление, на св. Йоан Рилски Чудотворец, на Деня на християнското семейство, на Рождество Христово. По време на пандемията той записва видеоурок за Коледа, който е излъчен на децата в детската градина „Слънце“.

Свещеникът разказа за  традиционното гостуване на ученици от СУ „Васил Левски“ в неговия храм на Велики четвъртък, където заедно с отеца боядисват яйца. Те помагат и в украсяването на елхата в църквата в навечерието на Рождество Христово. О. Кирил редовно изнася уроци за църковните празници в училището, където раздава детски библии и други просветни материали.

Той отбелязва, че тези дейности се осъществяват благодарение на изградено доверие и личен контакт с преподаватели в училището и детските градини.

О. Синев говори и за взаимоотношенията на Русенска митрополия с детските и учебни заведения. „На ниво Русенска митрополия взаимоотношенията Църква – предучилищно образование са свързани с участие на деца от ДГ „Пинокио“ в традиционните Рождественски и Великденски приеми. Едновременно с това Русенският митрополит Наум често гостува в детската градина, като преподава своето благословение на децата и живо общува с тях“, каза о. Кирил. Той добави и примери от посещенията на владиката, при които децата показват какво са научили за празниците Лазаровден, Цветница и Великден, като пресъздават и някои традиционни обичаи, свързани с тях.

 E3A8082 2Русенска митрополия е един от организаторите на традиционния Празничен концерт в Деня на православната християнска младеж и семейство (21 ноември), провеждан в сградата на Община Русе.

Русенска митрополия организира и поддържа Неделно училище при Катедралния храм „Света Троица“, както и летни лагери и поклоннически пътувания за деца.

О. Кирил Синев подчерта, че не бива да се подценява пастирската грижата за родителите (посредством св. тайнство Венчание) и последващата благодатна закрила върху децата – молитвата на четиридесетия ден, тайнствата на християнското посвещение (Кръщение, Миропомазване и Причастяване). Нуждата от ранно въцърковяване на децата и редовното им участие в благодатния живот на Тялото Христово чрез редовното им приобщаване с Тялото и Кръвта Христови.

В изложението си о. Кирил разказа за постиженията на наши богослови и педагози в областта на религиозната просвета на деца в предучилищна възраст.

Той представи съществуващата експериментална учебна програма по религиозно възпитание за детските градини от 1998 г. с автор проф. Емилия Василева. Говори и за съществуващите учебни помагала и програми по Религия – Православие в детските градини.

Свещеникът разказа и за дългогодишния опит на д-р Илиана Димова, учител в неделно училище към храм „Света Троица“ и в детска градина № 23 „Кипарис“ в Стара Загора. О. Кирил цитира думите на г-жа Димова: „Не можем да накараме насила децата да станат вярващи и религиозни, но можем да им дадем право на избор, като ги запознаем с християнството – то да стане за тях опора, ако го изберат. Ако не го познават, няма как да го изберат да бъде техен нравствен коректив“. Според дългогодишната учителка много важно е участието на свещеника в религиозното възпитание на децата – общуване, внимание, пример. Дори срещите му с децата да са кратки, те оставят трайни впечатления у тях“, посочва тя. Илияна Димова смята, че библейските истории са интересни за децата и спомагат за формиране на определени нравствени добродетели и ценности.

 E3A8087По време на форума о. Валтер Горра от Римокатолическата църква също говори за религиозното образование на децата. Той отбеляза, че от 1948 г. детските градини и училища на неговата църква в България са били затворени и за повече от шестдесет години не са съществували. През 2013 г. в Русе са открити Частна детска градина и Частно начално училище „Вяра, надежда, любов“ с идеята да се предоставят знания, култура и възпитание, основани върху християнските ценности, като се придържаме към държавните програми“.

Кръглата маса продължи с представяне на доклади от директори на детски градини и старши преподаватели.

Проведеният форум и участието в него на представители на Православната и Римокатолическата църква показва, че религиозната просвета постепенно заема своето място в сферата на българското образование.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ryf6 

Разпространяване на статията: