Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

271987055 10159785900657208 5933588733668109554 nНа 15 януари Църквата празнува паметта на св. Гавриил Лесновски

Заедно със св. Йоан Рилски, св. Йоаким Осоговски и св. Прохор Пчински той е сред най-известните и почитани светци в някогашна Югозападна България. Живял е през 11 в. Роден е в Осечко поле при Крива Паланка. Приема монашество и съгражда манастира „Св. архистратиг Михаил“ в Лесново при Кратово, на който става и пръв игумен. Подвизава се около три десетилетия в Лесновската планина, а след това – в околностите на Злетово, в планината Луково. Упокоява се на Обли връх (Стронгилото). Проявява се като велик чудотворец – лекувал е болните животни и народа, който с голяма вяра е пристъпвал към него. По време на българския цар Иван Шишман (1371-1391 г.) мощите на светеца са пренесени в Търново и положени в храма „Св. апостоли“, но след османското нашествие следите им се губят.

Предлагаме на читателите на Двери няколко молитвени текста от службата в чест на преп. Гавриил Лесновски в превод на български.

Тропар, глас 8:

Усърдно възлюбил Христос повече от всичко и украсил се с кротост, смирение и търпение, ти Му отдаде целия си земен живот, затова наследи небесните жилища и се удостои с участта на праведните; заедно с тях се моли да се спасят душите ни.

Кондак, глас 6

Ангелски живя на земята, с живота си изясни Евангелието, насочи ума си към небето и учи хората на благочестие, затова те прославяме: радвай се, преподобни Гаврииле, Лесновска похвала.

Икос: Горко на мене, скверния и многогрешния, защото се осмелих да пея на тебе, чистия и светия, преподобни отче Гаврииле! Но се надявам на твоето милосърдие и помощ и дръзвам да ти пея, защото ти беше земен ангел и небесен човек, от душа последва Христос, на земята отхвърли тленното и с усилия, подвизи и голямо въздържание, и много страдания, и лежане на земята, с пост, бдения и молитви стана образец за своите ученици, запази непорочен храма на тялото си, като стана дом Божи и жилище на Светия Дух, затова Отец, Син и Свети Дух дойде и се всели в тебе, и ти дарува небесното наследство; затова те почитаме с думите: радвай се, преподобни Гаврииле, Лесновска похвало!

Светилен:

Просветен от Христовата светлина, ти стана светилник за целия наш народ, защото духом гореше за Христовата заповед и всички просвети с Евангелието, а сега, като стоиш в светлината на Светата Троица, моли се да се спасим.

Слава, и сега, богородичен:

Богородице, ти роди светлината на душите ни – Христос, Който изгря от Отец, просвети всички верни и прогони мрака на идолите, и дарува на нас, които те възпяваме, да бъдем чеда Божии по благодат, да живеем във вечна светлина и да бъдем осветени от Божия Дух.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qp3u 

Разпространяване на статията: