Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

IMG 9827 2С архиерейска св. Литургия, отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, започна празничният ден в Богословския факултет на Софийския университет. В деня на св. Климент Охридски, небесния покровител на Алма матер, в академичния параклис се събраха преподаватели, студенти и малък брой гости.

По време на св. Литургия бяха отправени заупокойни молитви и за новопреставилия се ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, бивш преподавател в Богословския факултет и близък приятел на голяма част от богомолците в академичния параклис.

IMG 9831В края на богослужението епископ Герасим прочете поздравление от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Предстоятелят на БПЦ винаги е съпричастен към празника на Богословския факултет, който по време на неговото ректорско управление на Духовната академия се върна в състава на Софийския университет. Негово Светейшество пожела на богословите  душевно и телесно здраве, бодрост на духа и апостолско дръзновение в избраното от тях поприще. Патриархът посочи образа на св. Климент и неговото дело като „постоянен и неизменен образец за подражание" и пожела на всички във факултета "молитвеното му застъпничество да ви подпомага в усилията в овладяването на най-висшата наука, на църковното богословие, в усъвършенстването ви като християни и като богослови на Църквата“.

Деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов благодари на епископ Герасим за празничното богослужение и за участието му в радостта на Богословския факултет. Доц. Найденов изрази дълбоката си печал от кончината на о. Ангел Ангелов, която е загуба за цялата наша Църква и за богословската общност.

IMG 9837 2Поздравление до Богословския факултет на Софийския университет изпрати и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който макар и далече, зад океана, е „с постоянна мисъл за славната Алма Матер в България“, както самият той пише в поздрава си. Владиката подчертава, че приветствието е от "цялата Българска източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия и от мене, придружен винаги с молитва, обич и готовност да се откликнем на всяка ваша блага надежда за подкрепа и духовен растеж. По молитвите на св. Климент Охридски ние се стараем в епархията да покажем приноса на България за Америка, който одухотворяваме вече 114 години от първата ни Българска църква в Америка (1907 г.) до днес през 2021 г., когато наброяваме 28 църкви, две мисии и два български манастира.

На празника ви се молим, тези от вас, които ще ни заместват, да усвояват всичко българско и родно. Имате нашите молитви. Обичаме ви!“, се казва накрая в поздравлението на митрополит Йосиф до академичната общност на Богословския факултет в София.

IMG 9839 2Тази година беше проведена и традиционната лития с иконата на св. Климент, която  премина през центъра на столицата от площад „Св. Неделя” до паметника на светеца в градинката до Софийския университет.

Беше поднесен венец, а деканът доц. Ивайло Найденов поздрави колегите си с празника.

Заради епидемичната обстановка са отменени традиционните събирания на преподаватели и студенти по повод празника. На 26 ноември от 17 ч. в 8-ма аудитория на Богословския факултет и през платформата Zoom (https://us02web.zoom.us/j/81573952546) ще бъде представен сборникът „Свети Климент Охридски – пръв епископ на българския език“, който беше публикуван с финансовата подкрепа на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия и на митрополит Йосиф. Книгата ще бъде представена от проф. дфн Вася Велинова от Центъра за славяновизантийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ на СУ.

IMG 9842 2

IMG 9846IMG 9846IMG 9846


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h3fr 

Разпространяване на статията: