Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

IMG 9894 2На 23 ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе конференция на тема „Преподаване на Религия онлайн. Опит, предизвикателства, перспективи“.

Тя се организира от катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет на Софийския университет, съвместно с Центъра за образователни инициативи „Двери“. Проявата е част от Светоклиментовите дни – 2021 г. на Богословския факултет.

Заради противоепидемичните мерки форумът беше организиран хибридно: част от участниците присъстваха в Зала 8 на Богословския факултет, а друга част – през платформата „Zoom“.

Сред участниците в конференцията бяха Ваня Найденова, главен експерт по Религия към МОН, Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) – Русе, Ваня Станчева, старши експерт от РУО – София-град, доц. д-р Магдалена Легкоступ, зам.-декан на Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“, доц. д-р Константин Нушев и гл. ас. д-р Полина Спирова от Богословския факултет на СУ, гл. ас. д-р Стефан Тончев от Тракийския университет в Стара Загора, учители по Религия в училищата и от прицърковните школи от цялата страна.

IMG 9866Конференцията беше открита от ръководителя на катедрата „Практическо богословие“ доц. д-р свещ. Иван Иванов, който отбеляза важността на темата, събрала педагозите на форума. Той пожела успех на начинанието и ползотворна работа на участниците в него.

В началото Ваня Станчева от РУО – София-град обобщи основните насоки в работата от разстояние в електронна среда, изведени от досегашния опит.

Представители на две издателства – на Св. Синод и „Просвета“ – разказаха за своите учебници по Религия и за възможностите им за използване при онлайн обучението.

Учителите споделиха трудностите, с които са се срещнали при преминаване на обучение от разстояние в електронна среда, и решенията, които са намерили според условията, в които са били поставени. Те демонстрираха свои уроци, електронни ресурси, направени или адаптирани от тях, споделиха изводи и поуки, които са извели от работата си през изминалата година.

IMG 9828Учителите посочиха, че наред с трудностите, онлайн обучението има и някои положителни страни. Учебните занятия са разширили своя обхват и в него са влезли и родителите на децата, които са били неусетно приобщени към занятията по религия.

Използването на новите технологии, на нови онлайн ресурси и различният подход към обучението са направили заниманията много по-интересни за децата, обобщиха педагозите. Това се случва там, където учителите са видели в пандемичната ситуация възможност за педагогическо творчество и търсене на нови решения.

Беше посочено, че на много места в страната предметът Религия е бил неглижиран от ръководствата на училищата по време на локдауна и заниманията там не са се провеждали или организацията им е била изцяло поета от учителя. Това е една от причините за първоначален отлив от посещенията по предмета Религия, но постепенно, с преструктурирането на организацията и провеждането на занятията, и интересът на учениците донякъде е бил възстановен.

IMG 9841За пореден път беше отбелязано, че, тъй като не са на трудов договор към училищата, голяма част от преподаващите Религия, както и вероучение в прицърковните школи, нямат законова институционална принадлежност и при подобни кризисни ситуации не получават специализирана подкрепа. По време на пандемията учители по другите учебни дисциплини са изпращани на различни квалификационни или обучителни курсове, финансирани от МОН, на които много педагози са усъвършенствали дигиталните си умения. Единици са учителите по Религия, които са получили подобна подкрепа. Беше посочено, че допълнителната квалификация в областта на дигиталните технологии е много важна за учителите не само в сегашната пандемична ситуация и дистанционно обучение, но са необходими и за развитието на педагозите в бъдеще.

Независимо от трудните условия на работа учителите по Религия демонстрираха силна мотивация и показаха впечатляващи електронни продукти, повечето с интердисциплинарен характер, включително съчетаване на STEM обучението с Религията, използването на програмата „SCRATCH“ и знанията по математика, български език и история за изпълнението на проекти на Религия и др. под.

IMG 9881Във форума се включиха и учители от прицърковните школи, които споделиха своите практики от работата в електронна среда. О. Николай Танев от столичния храм „Покров Богородичен“ разказа за работата в курсовете по катехизис към Енорийския център на ръководената от него църква. Той отбеляза, че любовта към ближния, а в конкретния случай - към хората, които искат да се научат повече за вярата, ни задължава да търсим работещи решения, които да осигуряват християнската просвета. След първоначалното смущение днес всички учители и свещеници от Енорийския център към храм „Покров Богородичен“ провеждат катехизични и други занимания онлайн.

Конференцията премина в позитивен дух, като усилията на участниците бяха насочени към споделяне и търсене на работещи решения в създалата се необичайна ситуация. Те се обединиха около идеята за създаване на виртуално пространство за дигитални ресурси, създадени от учители по Религия, които могат да се използват и от техни колеги.

IMG 9906В края на конференцията Росица Георгиева отбеляза, че учителите по Религия, особено тези с по-дълъг стаж, са свикнали да търсят и намират решения в необичайни ситуации. „Ние сме учители, които всяка година се налага да бъдем избирани от родители и деца, да ги убеждаваме във важността и актуалността на нашата дисциплина – нещо, което на другите учители не се налага да правят. Затова се стараем да бъдем винаги на ниво и да отговаряме на очакванията на родителите и обществото“, посочи г-жа Георгиева.

Конференцията завърши с извода, че подобни срещи на учителите по Религия и на преподавателите от прицърковните школи са много необходими и могат да се провеждат и в подобни хибридни варианти, които налагат ограниченията заради пандемията.

Презентациите от конференцията ще бъдат публикувани в интернет във вид на електронен свитък. Ще бъде публикуван и запис от събитието.

Повече за програмата на конференцията – тук.

Снимки: Стефка Борисова

На първата снимка: Участниците в конференцията с декана на Богословския факултет на СУ доц. д-р Ивайло Найденов.

На четвъртата снимка: Ваня Станчева от РУО София-град.

На петата снимка: д-р Мирела Кючукова, учител по Религия в 8 училище в Благоевград

На шестата снимка: Ели Пещерска от издателство „Просвета“.

Д-р Полина Спирова, катедра „Практическо богословие“ на БФ на СУ, организатор на конференцията:

IMG 9854

Д-р Златина Каравълчева, преподавател в школите по Катехизис в столичните храмове „Рождество Христово“ и „Покров Богородичен“:

IMG 9929


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h3qw 

Разпространяване на статията: