Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

xaton2.jpg.pagespeed.ic.su6yB3ZxSOС възстановяването на две от трите основни части на Банското крило завършват мащабните ремонтни дейности в манастирския комплекс на Зографския манастир „Св. Георги“ на Атон.  На 17 ноември тази година за втори път Министерски съвет отдели средства за ремонти на светогорската обител, съобщава БТА. Този път са отпуснати 2.3 млн лв. Източното (Банското) крило е сграда от 1756 г. и оттогава в нея са правени само частични поправки. Сега се прави цялостен ремонт.

Първите средства за това са отпуснати от българското правителство в края на 2019 г., разказа за БТА йеромонах Гавриил от Зографския манастир. Тогава е била реставрирана почти цялата конструкция на сградата, оправени са фасадите. Сега продължава възстановяването на сградата отвътре и подмяната на различни системи – за отопление, осветление и вентилация. Ремонтирани са и покривите на целия манастир.

Източното или Банското крило е построено през 18 век със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него българският будител преп. Паисий е довършил своята История славянобългарска.

x620 aton3.jpg.pagespeed.ic.ZA1D9OOQXM„За момента външният вид на тази част от манастира придава занемарен облик на цялата обител. Всеки поклонник, който посещава други манастири на Атон и вижда как те са обновени, и когато влезе в Зограф, неволно си задава въпроса: „Защо тук се вижда такава разруха?“. Затова и главна цел на монашеското братство в Зографската обител е обновяването на Банската махала, както още са наричали това крило в по-старо време“, обясни о. Гавриил.

Той изрази увереност, че до една година ремонтът ще завърши, средства има и реставрационните дейности се осъществяват по план. „Тежките неща и неяснотите вече преминаха и те бяха свързани с това да се види как да се издигне сградата, как вътрешно да се оправи конструкцията“, каза той.

Манастирът е отворен за поклонници, но заради противоепидемичните ограничения не могат да го посещават повече от десет човека на ден.

Днес в Зографския манастир официално живеят тридесет и осем монаси, като не всички са българи – има също двама монаси от Грузия и двама от Молдова, разказва о. Гавриил пред БТА.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h3w3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]