Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

9Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати два съболезнователни адреса по повод трагичните инциденти, станали в нашата страна, в които загинаха много хора: пожарът в дома за стари хора в с. Рояк, община Дългопол, Варненска област, и катастрофата на автобус на автомагистрала „Струма“.

Патриарх Неофит нарича „ужасяваща“ вестта за деветимата възрастни, загубили живота си при пожара в социалната институция.

„Загиналите човеци са на преклонна библейска възраст, за които духът е бодър, а плътта немощна. Този инцидент още веднъж ни показва като общество, че трябва да ценим родителите си, които са ни дали не само живот, но така също своята любов и загриженост“. Предстоятелят на БПЦ призовава за по-голяма отговорност в грижите за възрастните хора и осигуряването на спокойни старини за тях.

„Бог да прости и упокои душите на отишлите си от този свят загинали в пожара в дома за стари хора...! Господ да укрепи близките на загиналите и да ги подкрепя в преодоляването на мъката“, се казва в съоблезнователния адрес на Негово Светейшество.

Българският патриарх изрази съболезнования и на семействата и близките на загиналите в трагичния инцидент, станал рано тази сутрин на автомагистрала „Струма“. В съболезнователния адрес на патриарха се казва:

„В ранното утро на днешния ден до нас достигна вестта за трагичния инцидент с автобус на АМ „Струма“, в който пътуваха петдесет и трима души – граждани на Република Северна Македония. Загинаха наши братя и сестри, между които и деца, а седем души бяха ранени. Инцидентът отне свидни човешки животи, а семейства се облякоха в безутешна скръб.

В тези тежки моменти си спомняме истината за кратковремеността на човешкия живот, а именно, че смъртта идва в един миг и отнема всичко…

В седмицата, в която се молим за загиналите при пътнотранспортни произшествия, тази поредна трагедия ясно ни показва, че катастрофите и инцидентите по пътищата са вследствие на множество фактори.

С отеческа загриженост се обръщаме към всички, които шофират, да бъдат разумни и отговорни по пътя!

Всесърдечно се молим на Небесния наш Отец да упокои душите на загиналите при тежката катастрофа! Бог да ги прости и упокои там, където почиват праведниците!

Отправяме молитва към Лекаря на душите и телата, Всемилостивия Господ Иисус Христос, да укрепи душевно и телесно ранените и скоро да се върнат при близките си!

Изкаваме съболезнования към семействата на загиналите. Бог да им дарува всегдашно утешение!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h3a6 

Разпространяване на статията: