Мобилно меню

4.9771428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (175 Votes)

2021 10 19 22 35 40Днес в Рилската св. обител, на празника на нейния основател преп. Йоан Рилски Чудотворец беше извършена хиротонията на архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, за Браницки епископ.

Съборната св. Литургия в храма беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с митрополитите Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, и Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит.

2021 10 19 22 37 26Митр. Йоан връчи на новия архиерей епископски жезъл и прочете поздравителните думи на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Предстоятелят на Българската църква насърчава новия архиерей да продължи да се утвърждава в смирението и послушанието, които са негови отличителни черти, и да продължи да ръководи и се грижи всеотдайно за поверената му Софийска духовна семинария. „Подражавайте на Христос, Който е и остава нашият неизменен и най-висок образец за пастирство, както и на всички Ваши наставници през годините, носили и носещи достойно и с любов ангелоподобния образ на монашеското призвание и послушание, и отговорното епископско служение“, призова новия епископ Негово Светейшество.

IMG 20211019 124747В словото си отговор еп. Пахомий заяви, че съзнава високата чест на архиерейското служение и произтичащата от това голяма отговорност. „Този обет налага върху мене отговорността на архипастир, приемник на божествените апостоли и отци. Сам Господ сравнява служението на Своите ученици със служението на пастиря. Пастирът води своето стадо, държейки в ръце две неща – в едната свиралото, което стадото чува и следва, съгласно евангелските думи „кога изведе овците си, върви пред тях и овците вървят подире му, понеже познават гласа му“ (Иоан 10:4), а в другата ръка държи посох, с който пази своето стадо и го завръща от опасни места. Отново и отново осъзнавам, че приелият кръста на епископското служение ще дава отговор пред Пастиреначалника Христос за всяка една поверена му душа“.

След хиротонията си Браницки епископ Пахомий ще продължи да бъде ректор на Софийската духовна семинария.

Биография:

Браницки епископ Пахомий (Петър Лозанов Лозанов) е роден на 25 април 1978 г. в София. Завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария през 2000 г. През Петровия пост на 2002 г., с благословението на блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Максим, е постриган за монах в Дивотинския манастир „Света Троица“ от тогавашния софийски викарий Знеполски еп. Николай (днес Пловдивски митрополит), като под мантия е воден от духовния си старец архим. Венедикт, проигумен на Зографската св. обител. През същата година е ръкоположен за йеродякон и йеромонах от еп. Николай.

През 2004 г. е официално назначен за игумен на Дивотинския манастир, в който събира монашеско братство. В периода на неговото игуменство в манастира се възражда духовният живот, освещават се два параклиса – „Св. Анна“ и обновеният „Св. Седемдесет апостоли“, извършени са укрепителни и реставрационни дейности в централния храм „Света Троица“, както и ремонти на манастирските здания. Един от братята на обителта, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, през 2016 г. беше ръкоположен за Мелнишки епископ.

През 2010 г. йером. Пахомий завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 9 март 2015 г. е възведен в архимандритско достойнство от тогавашния софийски викарий Браницки еп. Григорий (днес Врачански митрополит). С решение на Св. Синод от 12 юни 2017 г. е назначен за ректор на Софийската духовна семинария. На 20 септември 2021 г. е избран и наречен за Браницки епископ.

Снимки: Сайт на Българска патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/88cy3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]