Мобилно меню

4.9019607843137 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (51 Votes)

2021 10 14 22 54 23С редица събития беше отбелязана годишнината от възстановяването на Доростолска епархия. Тяхната кулминация беше на 10 октомври в гр. Силистра, където в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ беше отслужена съборна архиерейска св. Литургия. Тя беше оглавена от Доростолския митрополит Яков. В съслужение с него бяха гостуващите му митрополити Белоцерковски и Богуславски Августин от Украинската православна църква (Московска патриаршия), Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, както и епископите Тулчански Висарион от Румънската православна църква, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, Велички Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир, Агатополски Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, архимандритите Васиан, предстоятел на Руското подворие в София, и Василий, протосингел на Софийска епархия, както и духовници от епархията и гости.

След литургията беше отслужен трисагий за блаженопочиналите Доростолски митрополити Иларион (2003-2009) и Амвросий (2009-2020), оглавявали епархията след възстановяването ѝ през 2001 г.

Поздравителен адрес изпрати Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, в който се казва: „С духовна радост и обич поздравяваме и приветстваме всички вас с изпълващото се през тази година второ десетилетие от възстановяването на каноническия статут на светата и богохранима Доростолска епархия. Сред събитията в най-новата история на Православната ни църква този акт се откроява като възкресяване на паметта ни за един от най-важните диоцези от нашето християнско минало. С почит и благодарност към Бога днес отново поменаваме всички известни нам славни архиереи на тази наша древна и толкова важна за историята ни епархия“.

Заради противоепидемичните мерки честванията на двадесетата годишнина от възстановяването на Доростолска епархия бяха организирани в намален обем и с по-малко участници.

244592691 6349284795142931 7994533578388428641 nСред събитията, съпътствали честванията на годишнината, е и освещаването на новия храм „Св. Николай Чудотворец“ в с. Межден, общ. Дулово. Чинът на освещаването и св. Литургия след него бяха оглавени от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с митрополитите Белоцерковски и Богуславски Августин, Русенски Наум, Доростолски Яков, както и други клирици от епархията и гости.

Днешният Български патриарх Неофит има важна роля при възстановяването на Доростолска епархия, което става с решение на Петия църковно-народен събор на 17 декември 2001 г. Тогавашният Доростолски и Червенски митрополит Неофит се съгласява управляваната от него епархия да се раздели на две епархии: Русенска и Доростолска. Две години по-късно, на 12 октомври 2003 г., за пръв архиерей на възстановената древна епархия е избран престарелият Траянополският епископ Иларион. След кончината му през октомври 2009 г. за Доростолски митрополит е избран Браницкият епископ Амвросий, служещ като викарий на Видинския митрополит. Той поема управлението на епархията през януари 2010 г. След смъртта му от COVID-19 през 2020 г. негов приемник на митрополитския престол става днешният епархийски архиерей Яков.

Доростолска епархия една от най-древните митрополии у нас, датираща от 390 г. След покръстването на българите през 865 г. Дръстър е една от първите епархии на Българската православна църква. В края на 14 в. Дръстър става митрополия към Константинополската патриаршия. През 1871 г. в новоучредената Българска екзархия Доростолска епархия е обединена с Червенска със седалище в гр. Русе.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/88auf 

Разпространяване на статията: