Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

IMG 9496 2На 1 октомври с архиерейска св. Литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, беше поставено началото на новата академична учебна година в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В богослужението в академичния параклис на владиката съслужиха ставр. ик. Михаил Михайлов, ставр. ик. Стефан Стайков, свещеник доц. д-р Иван Иванов и протодякон Иван Петков.

Песнопенията бяха изпълнени от студенти, ръководени от преподавателите гл. ас. д-р Любомир Игнатов и гл. ас. д-р Стоян Малинов. В края на св. Литургия митр. Йоан прочете молитва за успешна и благословена учебна година и пожела на преподавателите и студентите здраве и напредък в учението. Той прочете традиционното поздравление от името на Негово Светейшество патриарх Неофит към висшите богословски школи. В него патриархът пожела: „Бъдете ревностни подражатели на всички велики богослови на Църквата Христова. Пътят, който сте избрали, не е лек, но е благодатен и е спасителен. Църквата има нужда от вас и разчита на вас, за да изпълнява с успех своята богочовешка и богозаповядана мисия“.

Архиереят отбеляза също, че на този ден се почитат и големите светци, покровители на църковната музика – св. Роман Сладкопевец и св. Йоан Кукзел. Той честити празника на църковните псалти и им пожела здраве и напредък.

IMG 9497 2Деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов благодари на митр. Йоан за празничното богослужение и за подкрепата, която оказва на богословската академична общност. Деканът изрази задоволството си, че вече трима свещеници от клира на БПЦ са преподаватели в Богословския факултет.

Празникът продължи с кратка почерпка в деканата на факултета. По-късно на специална церемония бяха връчени студентските книжки на новоприетите студенти по богословие.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/866dk 

Разпространяване на статията: