Мобилно меню

1.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (42 Votes)

2021 02 21 2243Днес, Неделя на митаря и фарисея, 21 февруари, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив беше извършена епископската хиротония на архим. Висарион (Гривов). По решение на Св. Синод на БПЦ, взето на 16 февруари на присъствено заседание на митрополитите, той става Смоленски епископ и ще бъде назначен за втори викарий на Пловдивския митрополит.

2021 02 21 2236Тъкмо Пловдивският митрополит Николай оглави св. Литургия, на която беше извършено ръкоположението на новия епископ на БПЦ.  В богослужението взеха участие и митрополитите Ловчански Гавриил (старши сред присъствалите),  Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Старозагорски Киприан, Видински Даниил и Доростолски Яков, както и епископите Велички Сионий, Белоградчишки Поликарп и Мелнишки Герасим.

Митрополитският храм на Пловдив беше препълнен с богомолци, дошли за хиротонията, и беше невъзможно спазването на противоепидемични мерки. Сред официалните гости бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общински съвет в Пловдив инж. Александър Държиков и др. Имаше също клирици и миряни от Смолянска духовна околия, която новият епископ досега управляваше като архиерейски наместник.

2021 02 21 2239Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, изпрати поздравление до новия епископ, в което напомня, че той е бил избран за това високо служение от Пловдивския митрополит Николай и Св. Синод е подкрепил предложението на своя „скъп събрат и съработник на Божията нива“. В поздравлението си патр. Неофит отправя отчески наставления към най-новия архиерей на БПЦ и го уверява в молитвената си подкрепа за него.

 MG 7246„В този ден на Вашата огнена петдесетница, когато върху Ви снизходи чрез архиерейско ръковъзлагане благодатта на епископския сан, смирено отправяме горещи молитви към Великия архиерей и наш Пастиреначалник Господ Иисус Христос да Ви укрепи и подпомага в благодатното и отговорно служение като надзорник на духовното словесно стадо. Бъдете образ и подражател на Добрия пастир. Стремете се в лицето на всеки човек да виждате Бога, като не пренебрегвате нито малките, нито големите. От днес, като епископ на светата Църква, с ревност и мъжество, отстоявайте и проповядвайте христовата вяра такава, каквато са ни я предали нашите предци – чиста и непроменена. В момент на изпитание, не унивайте, а горещо се молете, и Бог ще е с Вас.

С благодатта на епископското достойнство ще извършвате хиротонии на благоговейни мъже в тайнството свещенство и ще освещавате храмове. От тук насетне сте разпоредил на Божиите тайнства. Бъдете навсякъде образ на Христа, за да припознаят пасомите във Вас образа на добрия отец, който дава всичко, и полага душата си за тях.

Преосвещени владико, бъдете верен до сетния си дъх на обещанията, които дадохте, та да получите „неувяхващия венец на славата“ (1 Петр. 5:4). Епископът, независимо от мястото на своето служение, е длъжен да бъде защитник на светата православна вяра и каноничните разпоредби на светата Христова църква, затова с готовност вярно преподавайте словото на истината (2 Тим. 2:15), за слава на Неговата света Църква, за спасението на паството, което Бог Ви поверява и за Ваше спасение. Имайте „вяра и добра съвест“, бъдете „непорочен… трезвен, целомъдър, скромен, почтен, страннолюбив, поучлив“ (1 Тим. 3:2), та като служител на Христа и апостолски приемник да се подвизавате в благочестие, та да спасите себе си и ония, които слушат (1 Тим. 4:6-7; 16). Бъдете образец на изпълнителност и отговорност, като приемате благото бреме на послушанията, които Ви възложат Светейшият патриарх и Светият Синод на Родната ни Българска Църква. Старайте се винаги с добра съвест и с ясно съзнание за Божието дело, да ги изпълнявате.

Ваше Преосвещенство, от днес сте и втори викарен епископ на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Призван сте заедно с Преосвещения Знеполски епископ Арсений да бъдете негови помощници и опора, както в свещенослужението, така и в делата на древната апостолска Пловдивска епархия“, се казва в поздравлението на патр. Неофит към Смоленския епископ Висарион.

И това епископско ръкоположение беше извършено не по традицията на БПЦ – в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, а в митрополитския храм на епархията, в която ще служи новият епископ. Тези ръкоположения, правени „по домашному“, при това от по-малко от половината епархийски архиереи, продължават да разбиват представата за БПЦ като единна поместна църква.

Снимки: Сайт на Пловдивска митрополия

2021 02 21 2237

2021 02 21 2245


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yapp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]