Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

 MG 7246Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи приветствие за началото на новата учебна година. В него той се обърна към учители, ученици и служители в администрацията на българските училища. Патриархът заяви, че моли Бога новата учебна година да бъде здрава и успешна, мирна и благословена. „Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще“, каза Негово Светейшество.

В приветствието си той каза още: „В своята хилядолетна история православният български народ е засвидетелствал нееднократно любовта и отдадеността си на делото на книжовността и образованието, в които е виждал здрава основа и залог за своето преуспяване, духовно и морално здраве и благоденствие. Вярваме, че това ще продължи да бъде така и занапред, тъй като всички ние днес градим върху основи и традиции, които са здраво вградени в народния дух. Нека временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието. Бог допуска изпитанията не за да ни наказва, а за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях в нашия път и подвиг. Да бъде благословено началото на новата учебна година!“.

На 15 септември учениците в цялата страна тръгнаха на училище при специално разписани противоепидемични мерки.

Новата учебна година в Софийската духовна семинария по традиция беше открита ден по-рано – на 14 септември, Кръстовден. Празничната св. Литургия в семинарския храм оглави Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП. В съслужение с него бяха ректорът на духовното училище архим. Пахомий, зам.-ректорът йером. Мелетий, ефимерият о. Козма Поповски и др.

Еп. Герасим прочете приветствие към семинаристите от Негово Светейшество патриарх Неофит, в което се казва: „Нека тази нова духовна учебна година бъде благословена, успешна и доброплодна – независимо от всички изпитания, на които в последно време е подложена страната ни, заедно с целия свят. Вековната ни отеческа православна вяра и вложеният в сърцата ни устрем към Бога и към Неговата вечна правда ясно ни казват, че нищо не е в състояние да ни възпрепятства в постоянното възхождане по Божия път, към познанието на Истината и  духовното съвършенство, към което Господ Иисус Христос ни призовава и което Той изисква от нас“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6843q 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]