Мобилно меню

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (38 Votes)

2020 02 18 1239На 17 февруари в залата на Софийска митрополия се състоя среща на учителите по Религия от София-град, на която бяха представени добри практики в преподаването на християнство-православие. Събитието се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Това е областният етап от Националната конференция „Хуманизъм и вяра“, която се организира от Министерство на образованието и науката съвместно със Синдиката на българските учители и съдействието на епархиите по места. Целта е да се представят добри практики в преподаването на Религия.

Журито на областния кръг за София-град беше в състав: Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, представителите на РУО София-град – Ваня Станчева, старши експерт по организация на средно образование, и Десислава Петрова, старши експерт по начално училищно образование, д-р Полина Спирова и д-р Анна-Мария Кръстева.

2020 02 18 1240Водеща на срещата беше Ваня Станчева, а събитието откри еп. Поликарп, който приветства учителите и предаде благословението и благодарността на Негово Светейшество към учителите и директорите за трудовете, които полагат за религиозно-нравственото възпитание на подрастващите.

Преподавателите представиха презентации за работата си, разделени в четири групи: работещи в детски градини, начален етап, прогимназиален и гимназиален етап. Бяха представени варианти за провеждане на занимания по Религия с възпитаници на детските градини, където акцент се поставя върху ръчния труд, музикалните занимания и драматизациите.

IMG 6114 В началния етап, където най-много ученици изучават Религия, има натрупана богата практика и учителите използват разнообразни техники и методи на работа. Един интересен интегративен подход беше представен от директора на 107 ОУ – Данко Калапиш, който от години ръководи клуб „Млад археолог“. Изучавайки историята и археологическата наука, учениците задължително се запознават и с основите на християнството, за да могат да разчитат артефактите, откривани на територията на София. Учениците се запознават с християнската древност на столицата, посещавайки храмовете и различни археологически обекти, разказа г-н Калапиш.

2020 02 18 1240 001Своята работа с деца и подрастващи представиха и учители от прицърковни училища в София.

От всички презентации журито трябваше да избере по една от категориите. Отличените учители ще представят своите презентации на регионалния кръг на Националната конференция, който ще се проведе в гр. Монтана на 26 март. От София-град бяха избрани:

Детска градина: Миленка Йоцова от ДГ 25 „Изворче“ в гр. Банкя, Стефка Рабаджиева от ДГ 77 „Магнолия“, район Средец. Начален етап: Мария Калугерова от 78-о СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя, Прогимназиален етап: Данко Калапиш от 107-о „Хан Крум“ в кв. „Лозенец“. Гимназиален етап: Прицърковно училище при храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“.

Областни срещи на Националната конференция „Хуманизъм и вяра“ се проведоха и в други градове на страната.

86935795 1031432543888072 384380060955574272 nНа 18 февруари в епархийския салон при храм "Св. Петка" в Пловдив се проведе областният кръг от Националната конференция "Хуманизъм и вяра". Форумът беше открит от Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, и от Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив.

На срещата бяха представени темите: „Приемственост детска градина - училище в обучението по Религия – Православие“; „За религията, ценностите, традициите в българското училище“; „Възпитание на християнските добродетели и ценности“; „Ефективни подходи за възпитаване в ценностите на християнството“ и други.

Жури определи най-добрите презентации, които ще бъдат представени на регионалния кръг на конференцията. Отличените учители от Пловдив бяха: Детски градини: ЦДГ „Бисер“ в село Труд с учител по Религия г-жа Екатерина Тошева; Начален етап - г-жа Красимира Йорданова, ст. учител в СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, Пловдив; Прогимназиален етап - г-н Тодор Дапев от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ в Пловдив и Гимназиален етап - г-жа Недялка Тошева от ХГ „Св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

44444444На 17 февруари в заседателната зала на Средно училище "Св. Климент Охридски" в Добрич се проведе първият етап от националната конференция "Хуманизъм и вяра". С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в конференцията взе участие иконом Василий Шаган от Варна, който беше избран за председател на комисията, оценяваща представените практики.

Форумът беше открит от старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия г-жа Светлана Василева, която приветства участниците.

Чрез доклади и презентации учителите представиха осъществените дейности на групите, като онагледиха формираните нагласи в учениците и перспективите в обучението по религия. Сред тях бяха и учители по други предмети, в които по учебен план е заложено изучаването на част от Свещеното Писание или теми, свързани с него.

В рамките на конференцията бяха представени 11 практики от представители на учебни заведения: Маргарита Христова от ЧПГТП "Райко Цончев", Анелия Минева от СУ "Св. Климент Охридски" и ОУ "Христо Ботев" и учител в детски градини в град Добрич, Йорданка Трифонова от СУ "Димитър Талев", Рени Бончева и Теменуга Бончева от ОУ "Христо Смирненски", свещеник Тодор Тодоров от Общинския детски център в Балчик, протойерей Павел Максимов от Общинския детски център в Шабла, Десислава Якимова от Общинския детски център в Каварна, Елена Ташкова от СУ "Стефан Караджа" в Каварна, Левоник Санджакян от СУ "Христо Ботев" в Балчик и Надежда Иванова от ЕГ "Гео Милев". Представените добри практики бяха оценени от журито, което номинира по една от тях в четирите групи: детска градина, начален, прогимназиален и гимназиален етап.

В Търговище бяха представени девет практики от пет училища, една детска градина и неделното училище при храм „Успение Богородично“ в Търговище. Представените добри практики бяха оценявани от жури с председател о. Славчо Проданов, архийерейски наместник на Търговищка духовна околия, и експерти от РУО. Номинирани бяха три добри педагогически практики: Ирина Стоянова и Айтен Ахмедова от ДГ „Звънче“ в Търговище, Теменуга Стойкова от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Попово и Десислава Трифонова от 2-о СУ „Проф. Н. Маринов“ в Търговище.

86430887 3008699575815070 4722934381587464192 oВъв Варна срещата на учителите за областния кръг на Националната конференция „Хуманизъм и вяра“ се проведе в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“. О. Василий Шаган, ръководител на центъра, приветства участниците със специално подготвено слово.

Организатор и водещ на събитието беше Румяна Лазарова, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО-Варна. В този първи кръг на конференцията в Духовно-просветния център се представиха 15 учители и ръководители на групи, в които се изучава православно християнство под някаква форма – в детските градини, в начален етап, в прогимназиален и в гимназиален етап. Някои от тях споделиха и практиката си като учители в неделните училища към храмовете във Варна.

Най-голяма беше групата учители, ръководещи школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР-ОДК Варна, които имат вече дългогодишна практика. Неслучайно трима от тях заеха призовите места в своите възрастови групи: Цонка Дечева – добри практики в детските градини, Стойка Димова – добри практики в начален етап, Владимир Николов – добри практики в гимназиален етап. Четвъртата награда – добри практики в прогимназиален етап, получи Дияна Янчева за презентацията на работата си с децата от тази възрастова група в  неделното училище към храм „Св. Атанасий”, Варна.
Всички учители получиха грамоти за участието си и папки с материали от конференцията.

Учителите по Религия от област Перник се събраха на среща в Гигинския манастир. В журито за оценка на добрите практики участваха Милена Георгиева и Розалина Димитрова, старши експерти в РУО - Перник, и свещ. Марио Михов. Презентации с добри практики от преподаването на православно християнство в различни форми на обучение представиха 11 учебни заведения от обл. Перник. Част от преподавателите разказаха за своя цялостен опит от работа с децата в тази сфера, а други споделиха как са протекли уроците им по определени теми.

За участие в регионалното представяне журито номинира четири презентации – по една за различните възрастови групи.

За категория Детска градина беше отличена учителката Лидия Блажкова, която работи в детските градини „Радомирче“ и „Осми март“ в гр. Радомир, с общо шест групи деца.

2020 02 18 1237За Начален етап беше номинирана презентацията на тема „Рождество Христово“ на ОУ „Св. Йоан Рилски“ в гр. Перник на г-жа Даниела Павлова. За Прогимназиален етап беше номинирана презентация на тема „Православната християнска молитва“ на 13-о ОУ „Св. Кирил и Методий“ в Перник с преподавател Елена Божкова. За Гимназиален етап беше номинирана учителката Вера Диманова от СУ „Св. Кирил и Методий“ в гр. Радомир. Старши експертът Милена Георгиева даде висока оценка на всички представени практики.

На 12 и 13 февруари в Кюстендил се състоя срещата на учителите по Религия от област Кюстендил. Беше представена работата в над 20 детски градини и училища в градовете Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила и Бобошево, в които децата изучават предмета Религия.

Журито беше в състав: Гергана Паргова (старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия), Аделина Крушовска (старши експерт по български език и литература) и представител на Софийска митрополия – д-р Ивелина Николова (учител по Религия и преподавател по Систематическо богословие към ПУ „Паисий Хилендарски“). Те определиха учителски презентации в етапите: предучилищен, начален, прогимназиален и гимназиален етап.

Заедно с богословите, завършили Религия и теология, своята работа представиха и учители от други хуманитарни специалности, които преподават предмета „Религия и ценности“ по проект на МОН „Подкрепа за успех“.

Община Кюстендил е една от двете големи общини в страната (заедно  с Община Петрич), където предметът Религия се преподава във всички детски градини и училища до 7 клас. След предварителни срещи с директорите на всички учебни заведения е било решено, че те заедно ще кандидатстват в определените етапи. Подобна практика е приложена и при представянето на етапите от Община Петрич. Журито е номинирало следните учебни заведения:

Предучилищен етапдетските градини в гр. Кюстендил; Начален етап: ОУ „Св. Кирил и Методий“ в гр. Дупница и СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница, с преподавател Живка Мантаркова; Прогимназиален етап: смесените групи 5 – 7 клас в местните училищата в гр. Кюстендил; Гимназиален етап: ПГОСУ – гр. Дупница, сборна група от 8 до 12, изучаваща предмета „Религия и ценности“, с преподавател Ивайло Б. Иванов.

Предстои през март да се проведе регионалният кръг на форума, а на 10 април в залата на Софийска митрополия ще се състои Националната конференция.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6kcaf 

Разпространяване на статията: