Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

3ril06di 47 0Днес в Синодната палата се провежда заседание на Св. Синод на БПЦ. По традиция, установена още от Блаженопочившия патр. Максим, в навечерието на именния му ден – 21 януари, преп. Максим Изповедник, архиереите се събираха на заседание. Негово Светейшество патр. Неофит също отбелязва именния си ден на тази дата, когато се чества паметта и на светия мъченик Неофит, и също събира събратята си на 20 януари.

Заседанието на митрополитите ще продължи само един ден. И не се знае дали в тези 2-3 часа митрополитите ще успеят да се занимаят поне с някой от горещите въпроси на БПЦ и на Православието като цяло, или отново ще се оправдаят с „липсата на преписки“ за разглеждане. Във всеки случай по програма „Хоризонт“ на БНР Ловчански митр. Гавриил вече заяви днес, че не са се занимавали с въпроса за Православната църква в Северна Македония, нито с украинската автокефалия, която стана причина за разцепване на православните църкви на две групи. Няма яснота и какъв е отговорът на Св. Синод на поканата на Йерусалимския патриарх за среща на предстоятелите в Йордания в края на февруари.

Утре митрополитите ще вземат участие в св. Литургия и молебена по повод личния празник на Негово Светейшество, които ще се състоят в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Западно- и Средноевропейският митр. Антоний е избран от архиереите да поздрави патр. Неофит от името на Св. Синод на БПЦ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uq68x 

Разпространяване на статията: