Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

 MG 2858Анкетата, направена сред читателите на Двери, показа, че според тях най-значимото събитие в живота на Българската православна църква за второто десетилетие на 21 в. е отхвърлянето на Истанбулската конвенция през 2018 г. На второ място те поставят избора на Негово Светейшество патриарх Неофит за предстоятел на БПЦ през 2013 г.

Читателите избираха между най-значимите събития, посочени от тях през изминалото десетилетие.

Прави впечатление, че като най-важно е посочено събитите със силна политическа натовареност, на което е придаден и църковен смисъл. Отхвърлянето на Истанбулската конвенция беше възприето от много вярващи хора като акт на защита на християнските ценности и традиции. Становището на Св. Синод срещу въвеждането в българското право на неясния на български език термин „gender“ получи обществена тежест и беше припознато и от други важни институции, включително и от Конституционния съд на страната.

Второто по важност събитие – изборът на предстоятел на Българската църква, показва важната роля, която читателите на Двери отдават на институцията на БПЦ. В лицето на патриарха българските християни виждат фактор с определящо значение за приоритетите в църковния ни живот. Макар че църковното управление у нас не е патриаршеско (по подобие на руския църковен модел, където има ясно изразен вертикал в църковната власт), а е синодно (т. е. ръководството на БПЦ се осъществява от Св. Синод с предстоятел Българския патриарх и Софийски митрополит), очакванията са за активно участие на патриарха в общоцърковния живот.

Третото по значимост събитие за читателите на Двери е националното шествие за въвеждане на вероучение в българското училище през 2010 г. Десет години след тази мащабна инициатива църковното ръководство на БПЦ продължава да настоява за въвеждане на предмета Религия като задължителен в редовната учебна програма. За това време Министерството на образованието и науката организира Обществен съвет, който изготви нови учебни програми по Религия от 1 до 12 клас и насрочи конкурс за учебници. През 2019 г. беше отчетено повишаване на броя на групите по Религия и министърът на образованието обеща, ако интересът на родители и ученици към предмета се увеличи, да се правят планове за преместването му сред задължителните дисциплини в училище.

Процесите и събитията от последното десетилетие показват, че Българската православна църква се ползва с голяма степен на доверие от обществото, а държавната власт ѝ оказва финансова подкрепа и съдействие за дейността ѝ. В същото време очакванията към църковното ръководство са за по-активни действия в областта на енорийската просветна работа, социалното дело и пастирската грижа.

Снимка: Стефка Борисова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uqkd3 

Разпространяване на статията: