Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

44444По традиция Рождественските послания на Св. Синод на БПЦ и на епархийските митрополити, които те изпращат до клира и миряните, акцентират върху радостта от раждането на Богомладенеца, върху богословското послание на празника и общочовешките измерения на Боговъплъщението.

Тази година отделните митрополити вече публикуваха поздравленията си до своите епархиоти. Като цяло традицията в съдържанието им се запазва, но в някои от Рождественските послания се засяга по-специално и социалната тема и се отправят призиви за участие на пастирите и християните в служението на ближните.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извежда като главна тема на Рождественското си послание грижата за страдащите и онеправданите. Той посочва примера на Христос като достоен за подражание от християните: „Целият земен път на Христос е не нещо друго, а изпълнение на тази заповед за любовта, която не знае граници, нито предел – тази любов, която вдъхва готовност да положим душата си за своите ближни“. Владиката насочва вниманието на християните и към нашите сънародници, принудени по икономически причини да напуснат Родината. „Около нас има много немощни, болни и самотни хора. Не са малко и тези, които изпитват сериозни икономически трудности. В търсенето си за по-добър живот много хора напуснаха пределите на Родината и поверената ни епархия, а някои от тях попаднаха в недружелюбно обкръжение“.

Митрополитът напомня, че Църквата в лицето на всеки пастир и християнин е призвана да участва активно в „провеждането на отделни социални и църковно-обществени дейности“. Владиката отправя директен призив: „С тези, които чакат Христовото утешение, ние трябва да разделим топлотата и радостта от днешния празник. Всеки от нас може да разпръсне светлината на Витлеемската звезда на близки и далечни – на колегите, приятелите, роднините и съседите“.

Митр. Йоан подчертава важността на социалното служение на християните: „В изминалата година в съработването ни с отделните институции в страната и епархията, в сътрудничеството ни с отделните организации се осъществиха различни полезни инициативи. Всичко това сплотява хората и възражда твърдата духовна и нравствена основа на обществения живот“.

Русенският митрополит Наум в своето Рождественско послание към епархиотите си също призовава за „по-дълбоко осъзнаване на собствената ни християнска и църковна идентичност, за богоподражателна любов в оделотворяване на християнското ни призвание“. А Неврокопският митрополит напомня, че „Христос ни дава възможност да преживеем в дълбочина Неговото раждане в света и да изберем пътя, който Той ни предлага – пътя на любовта към Бога и към ближния“.

Сливенският митрополит Йоаникий призовава вярващите в храма като място, където ще се научат на всяко благочестие: „Дойдете братя и сестри, дойдете в храма Божи, това неизменно училище на благочестието. Тук вие ще чуете благи вести на божествения Учител, ще чуете за небесните съкровища, ще чуете за истинския мир, който ни донесе Родилият се Богомладенец“.

Затрогващо Рождественско послание до сънародниците ни, живеещи извън Родината, отправя митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и им изпраща пастирски наставления за вяра и дръзновение. „Бог е същият навсякъде! Той е в родна България, Той е и накрая на света. Грехът също може да ви намери навсякъде. Кой не греши в живота си? Необходимо е обаче покаяние. И слава Богу, всеки може да получи прошка, ако се покае. Учете се от грешките си и ще бъдете по-мъдри в бъдеще. Работете върху душата си. Прикрепете се към Господ и Му се доверете. Да, сърцето се бои, но се и радва, че Господ се роди и е в близост. С Него е хубаво винаги и навсякъде. Така че, прославете Господ в живота си. Отпразнувайте рождения и именния Му ден с радост. Споделете тази радост с близки и далечни и работете, където Господ е благословил“.

Темата за разделените от икономическите проблеми семейства присъства и в посланието на митр. Йосиф. Той уверява нашите сънародници, живеещи в емиграция: „Бъдете сигурни, че както Майката – Българската православна църква, така и вашите родители и близки в Родината се молят и мислят за вас. Помнете това и се помолете за майките и бащите си, особено, ако са на пределна възраст и в немощ. Молете се всеки да изживее живота си достойно, във всяко благочестие и чистота“ (1 Тим. 2:2).

Владиката не пропуска да се обърне и към тези, които са угнетявани от самота, и им дава светлата перспектива на богообщението: „Живеем във време, когато някои от вас се чувстват самотни дори в семействата си. Днес обаче вие не сте сами. Едно от имената на Христос е Емануил, което на български ще рече: „Бог е с нас!“.

Актуалната в българското общество тема за социалната дейност намира място и в тазгодишните Рождественски послания на някои от епархийските митрополити. Както виждаме, те призовават към чувствителност към страдащите и самотните хора и дават надежда за по-сериозно ангажиране на Църквата с подкрепата на хората, които живеят в принудителна изолация и бедност.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhy98 

Разпространяване на статията: