Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

amvon 3 2019 korica 3 copy 1В навечерието на Рождество Христово излязоха от печат празничните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

Уводната статия на Амвон, озаглавена „Къде е Христос?“, насочва вниманието на читателите към Тайнството на Раждането на Сина в човешка плът за наше спасение, а следващият материал пита читателя: „Съчетаваш ли се с Христос?“. Архим. Андрей (Конанос) разказва за любовта, която не наранява, и за призива да виждаме себе си в другия. В списанието са засегнати още темите: как да се борим с гнева си (на В. Духанин), за „неспокойното спокойствие“ (проф. Корнаракис), как да се държим на работното място, когато сме заобиколени от невярващи. През погледа на свещеника е разгледана модерната лайкмания, както и псевдо-общуването ни чрез есемеси. Ролята на жената също е обект на изследване от архим. Платон (Крикрис), а богословските размисли на Месогейския митрополит Николай (Хаджиниколау) са върху заличаването на индивидуалността в свещеното служение.

Читателят ще намери и препоръки за предпазване от реалните опасности, които поставя съвремието пред децата ни, за които обществото не говори открито, както и за грижата ни като родители за организиране на добрите им развлечения. Разказани са и няколко реално преживени истории, съпътствани с чудеса на вярата. Живописно е повествованието на В. Андонов за поклонението в храма в Таксиархис. Верни на традицията сме представили материал за живота и чудесата на божия угодник – стареца Филотей (Зервакос). В полезрението на списанието е и биоетичният въпрос с присаждането на стволови клетки.

Редакционната колегия на списанието изразява надежда в този брой читателят да намери интересни и полезни четива, които да го укрепват в личния му път към Спасителя и да подсилват дръзновението и радостта му в тези Рождественски дни!

korica Kambanka 3Коледната Камбанка зазвънява в Рождественските празнични дни и ехото ѝ докосва детското любознание с интересни четива. О. Дончо Александров продължава и в този брой с разясняване на основополагащи въпроси от християнския живот: какво е Библията и какви книги обхваща, каква е молитвата към Светия Дух, с която започва всяко молитвено правило. В детското съзнание думата „старец“ се изпълва с ново съдържание, когато говорим за духовния живот, както и става ясно колко важен е именният ден за християнина. Валери Андонов, като чуден пътеписец, открехва за детското любопитство дверите на българския манастир „Св. вмчк Георги – Зограф“ на Атон. Страниците на Камбанка са изпъстрени и с приказни разказчета, които въздействат поучително. По-големите имат възможността да се запознаят с живота на възрожденския учител, театрал, музикален деец и борец за църковна независимост Добри Войников. Рубриката „Малки готвачи“ е празнично подсладена с рецепта за домашен постен шоколад.

Мили деца, Камбанка възвестява Раждането на нашия Бог! Пригответе се да Го посрещнете с радост в душите и сърцата си!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhypx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]