Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

6На 15 август, когато се отбелязва най-големият Богородичен празник, е храмов празник на църквата „Успение Пресв. Богородици“ в гр. Ихтиман и празник на града. По този повод децата от Школата по изобразително изкуство към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс град Ихтиман с ръководител старши учител д-р Елена Серева подготвиха изложба „Познавам моя град – рисувам и творя със знания“. Експозицията беше включена в тържествената програма за празника на гр. Ихтиман и официално открита на 15 август в Историческия музей на града с директор Велина Минева.

Представените от децата творби са изпълнени по време на лятното обучение на Школата по изобразително изкуство през месец август. В изложбата са включени изображения на св. Богородица, както и на св. Йоан Рилски Чудотворец, тъй като параклисът към църквата в гр. Ихтиман е с името на всебългарския покровител. Изложбата беше открита само дни преди 18 август, когато се отбелязва денят на Успението на Рилския пустинножител, както и в годината, когато се навършват 550 години от връщането на мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилския манастир.

69035454 500961027137530 7756682770180472832 nКато тема в детското творчество, представено на изложбата, е включена и ихтиманската народна носия, както и типичните за ихтиманския край обредни хлябове, приготвяни за празници и тържествени поводи. Автентичната ихтиманска носия, с характерните багри, шевици и дантели, освен върху рисунките на децата можеше да бъде видяна и нагледно представена от Анелия Попова – хореограф и художествен ръководител на танцов ансамбъл „Слънце“ към НЧ „Слънце - 1879 г.“ в гр. Ихтиман. При откриването на изложбата танцуващите в ансамбъла момичета Елица Янкова, Мадлен Петкова, Вероника Колчева и Емилия Колчева, също в народни носии, поздравиха децата и гостите с великолепно танцово изпълнение.

На официалното откриване присъстваха архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия ставроф. ик. Йосиф Серев, Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман, Даниела Митева – зам.-кмет на Община Ихтиман, Валентина Петрова – Директор на ЦПЛР - ОДК град Ихтиман, Силвия Божкова – главен експерт образование и здравеопазване. Откриването на изложбата уважиха още и представители на Народно читалище „Слънце - 1879“, гр. Ихтиман: Николай Балабанов – Директор на школа, Владимир Вандов – секретар, Илия Баров – член на Читалищното настоятелство, Емилия Атанасова – главен библиотекар на Читалищната библиотека, Владислав Василев – хореограф и художествен ръководител на танцов ансамбъл „Слънце“, както и учители, директори на училища и детски градини в града, родители, близки и познати на децата, граждани.

Всяко дете получи грамота за участието си в изложбата с печат и подпис от кмета на Община Ихтиман Калоян Илиев, който лично връчи грамотите. Децата се зарадваха и на лакомства, поднесени от Община Ихтиман, а Школата по изобразително изкуство с ръководител ст. учител д-р Елена Серева получи грамота и художествени материали като подарък.

67814947 500960330470933 8393512869831901184 nПодготовката за работа по темите, представени в изложбата, включва няколко посещения, при които на място децата имаха възможност да получат знания, но и сами да придобият впечатления. При посещението на църквата „Успение Пресв. Богородици“ в гр. Ихтиман, построена през 1835 г., паметник на културата, и параклиса „Св. Йоан Рилски“ към нея от 1846 г. децата от Школата се запознаха с архитектурата, разгледаха иконите и запазените стенописи, дело на Самоковски майстори зографи. Децата знаят повече и за образованието в града от експозицията „История на образованието“, която е подредена в сграда в църковния двор. На това място през 1862 г. със средства на църквата и помощи, събрани от гражданите, е изградено Първото светско училище, в което Цвятко Панев поставя началото на светското образование в Ихтиман. През 1880-1881 г. под ръководството на Михаил Сестримски е открито и Първото класно училище. В същата сграда е развивало своята дейност и откритото през 1878 г. Читалище „Свестяване“.

Децата от Школата по изобразително изкуство посетиха Историческия музей на гр. Ихтиман. Там от постоянната експозиция те се запознаха с традиционното за града облекло, видяха украсата на различни обредни хлябове, научиха факти за историята и бита на града от беседата на Велина Минева, историк, директор на Историческия музей.

9При посещението си в Народно читалище „Слънце - 1879 г.“, гр. Ихтиман, заедно с малките танцьори на читалището децата от Школата по изобразително изкуство научиха повече за ихтиманската народна носия. Анелия Попова, хореограф и художествен ръководител на танцов ансамбъл „Слънце“, нагледно представи различните елементи и символиката на облеклото с характерните цветове, дантели и шевици. В библиотеката Емилия Атанасова, главен библиотекар, показа подробно Детския отдел. Децата разлистиха рисувани детски книжки, посетиха компютърната зала към библиотеката и гледаха анимации и презентации за деца, но те знаят, че могат да получат още знания за града и неговата история от богатата колекция от книги, свързани с темата, а библиотеката може да е познато и често посещавано място и занапред.

Посещенията обогатиха творческия процес със знания, за да може техническото усъвършенстване по рисуване върху белия лист и развиването на таланта и уменията на децата да бъде както с образователна, така и с възпитателна насоченост. Придобитите знания допълват общата култура на всяко дете и способстват за запазване в поколенията на исторически факти, на традиции и обичаи. Подбраните теми спомагат за духовно-нравственото усъвършенстване на децата и за предаване на исконни общочовешки ценности.

Изложбата „Познавам моя град – рисувам и творя със знания“ може да бъде посетена до 31 август в Исторически музей на град Ихтиман, където експозицията е придружена и с компютърна презентация, която представя подготовката и творческото изпълнение на творбите от децата в Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР - ОДК, град Ихтиман, с ръководител д-р Елена Серева.

13

717171

13

71


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4ydf 

Разпространяване на статията: