Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

St John of RilaУспението на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец е един от трите годишни празници в негова чест. Преподобният на 18 август 946 г. е напуснал земната си хижа – своето смъртно тяло – и се е преселил в селенията на праведниците. Така вече 1073 години денят на св. Йоановото успение събира за съвместна молитва и величание на светеца монаси от обителта с клирици и миряни от цялата страна.

Тази година празникът се падна в неделя. Затова още от съботния ден св. Йоановата обител беше буквално залята от поклонници. Много от тях останаха за всенощното бдение и св. Литургия на другия ден. А в неделята храмът отрано се препълни с богомолци. Ковчегът с мощите на светеца останаха през двата дена отворени и хиляди поклонници минаха да се поклонят и да изпросят молитвеното застъпничество на всебългарския покровител.

Бдението на 17 август започна в 20 ч., оглавявано от Неврокопския митр. Серафим като представител на Св. Синод на БПЦ. Песнопенията изпълняваха опитни църковни певци от София, Пловдив и други места в страната. Дясната певница се ръководеше от известния столичен псалт и преподавател по източноцърковно пеене д-р Андрей Касабов, създател и ръководител на хор „Преп. Наум Охридски“. А лявата певница се оглавяваше от пловдивския протопсалт Георги Радев, създател и ръководител на митрополитския хор „Св. апостол Ерм“. За разлика от другите два празника на Рилската св. обител – 1 юли и 19 октомври – сега и на двете певници бяха родни певци. Те за сетен път показаха своята висока класа с красивото си и умилително пеене, което вече може да се определи като нова българска църковнопевческа школа.

2019 8 18 Rila MonasteryБдението (вечерна и утринна) продължи до 2:30 ч. в неделя. Повечето от богомолците стояха до самия край на службата, макар че след това някои от тях (свещеници и църковни певци и певици) трябваше да отпътуват за своите места, където в неделния ден имаха задължението да служат св. Литургия.

За съжаление малко преди полунощ тишината на молитвената атмосфера в храма беше грубо нарушена от гръмки фойерверки в недалечния хотел „Рилец“, където се провеждаше някакво светско тържество. Явно това бяха хора, които нямат нищо общо с православната ни вяра и не зачитат религиозните права на многото стотици вярващи в обителта. 

На сутринта св. Литургия започна в 9:30 ч. Тя се оглави от Неврокопския митр. Серафим и от игумена на обителта, Адрианополски еп. Евлогий. Заедно с тях служиха петнайсетина монаси, свещеници и дякони от различни епархии. Наистина беше впечатляващо голямото множество богомолци, както и многото причастници в края на литургията. 

Проповед за успението на св. Йоан произнесе митр. Серафим, който говори и за силата на вярата, изтъкната в неделното евангелско четиво (Мат. 14:22-34). Архиереят наблегна върху завета на преподобния, който е завет не само към братята на неговата обител, а и към всички вярващи от всички времена. Той припомни среднощния инцидент с канонадата от фойерверки и изрази дълбокото си съжаление, че все още има много хора, които не се съобразяват с религиозните чувства и права на останалите граждани на свободното ни Отечество.

От своя страна и игуменът еп. Евлогий, като благодари на митрополита за участието му в празника на обителта, не пропусна да сподели огорчението си от смущението на всенощното бдение (по това време игуменът четеше шестопсалмието в началото на утринната и може би затова гърмежите още по-силно отекнаха в затихналия храм) и призова всички да полагат усилия за възпитаване на нашия народ и особено на децата в уважение към вековните духовни традиции на св. православие.

Снимка от Великия вход на литургията: Мартин Митов (в профила му във ФБ)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4ywu 

Разпространяване на статията: