Мобилно меню

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

snimka mediiНа 18 август е празникът на чудотворната икона на св. Богородица „Всецарица“. По този повод в неделя във варненския храм „Св. Атанасий“ от 9 ч. ще бъде отслужена св. Литургия. След нея ще се извърши водосвет и ще се отправи молитва към св. Богородица пред чудотворния ѝ образ, който се съхранява в „Св. Атанасий“.

През 2014 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“ във Варна беше донесено копие на чудотворната икона „Всецарица“ от манастира „Ватопед“ на Света гора. Тази икона е дело на атонски монах-иконописец. Той е направил две точни копия на чудотворната икона „Всецарица“ за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона отива за храм в Русия, а другата потегля за България. С благословението на игумена на Ватопедския манастир, архим. Ефрем, копието на чудотворната икона, предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка – „Всецарица“.

Чудотворният образ на Божията майка „Всецарица“ се почита както на Атон, така и далеч отвъд неговите предели. Много чудеса с молитви пред иконата са станали и във Варна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4ya9 

Разпространяване на статията: